Hlavní obsah

Separatisté prý znovu odpálili raketu ze systému Buk a zasáhli bezpilotní letoun

Kyjev

Proruští povstalci prý znovu odpálili raketu z baterie Buk, tedy stejnou, jako měla před dvěma týdny zničit civilní letoun malajsijských aerolinií. V ukrajinské televizi Espreso to v pátek řekl mluvčí ukrajinského ministerstva obrany Vladislav Selezňov. Vzbouřenci podle něj zasáhli ukrajinský bezpilotní letoun.

Foto: Mikhail Metzel, ČTK/AP

Systém na odpalování raket Buk

Článek

"Je to důkaz, že baterie Buk opravdu jsou ve výzbroji separatistů," řekl Selezňov.

Ukrajinský aparát podle něj na východě Ukrajiny plnil výzvědné úkoly a mapoval postavení prostředků protivzdušné obrany povstalců.

"Svůj úkol splnil. Dozvěděli jsme se mnohé o postavení teroristů a jejich zbrojních systémů. Při návratu byl ale zasažen raketou, odpálenou z baterie Buk," uvedl mluvčí a dodal, že právě z takové zbraně byl sestřelen malajsijský Boeing 777.

Podle vojenských expertů má protiletadlové baterie Buk ve výzbroji ruská i ukrajinská armáda. Kyjev tvrdí, že v době útoku na malajsijský letoun v kritické oblasti tyto zbraně neměl.

Související témata

Foto: Stringer, Reuters

Boeing 777 společnosti Malaysian Airlines nad Polskem, archivní snímek

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: Profimedia.cz

Protiletadlový systém Buk

Odpovědnost za sestřelení malajsijského letounu odmítá i Moskva.

Podle amerických zpravodajských služeb je pravděpodobné, že zbraň se dostala do rukou vzbouřenců, kteří letoun sestřelili omylem. Domnívali se, že střílejí na letadlo ukrajinské armády.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám