Hlavní obsah

Separatisté oznámili dohodu o stažení dalších zbraní z fronty na východě Ukrajiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Doněck

Ukrajinská armáda a proruští radikálové se údajně dohodli na stažení palebné techniky menší ráže než 100 mm z donbaské fronty. Oznámila to v pátek agentura Interfax s odvoláním na slova zmocněnce vzbouřenců Denise Pušilina. Kyjev to zatím nepotvrdil Podle zástupce Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) by měl následovat i odsun ozbrojenců z palebné linie.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Stahující se ukrajinští vojáci odvážejí dvojče.

Článek

„Souhlasíme s návrhem, který předpokládá stažení tanků z palebné linie,” řekl Pušilin Interfaxu. Podle ruské agentury bylo dosaženo předběžné dohody i o tom, že z donbaské fronty budou staženy i minomety ráže 80 milimetrů a dělostřelectvo ráže menší než 100 milimetrů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Kyjev zatím stažení nepotvrdil. Naopak zástupce velitele protiteroristické operace ATO plukovník Valentyn Fedičov upozornil, že separatisté přeskupují vojenskou techniku a připravují se k útoku.

„V rozporu se všemi body dohody z Minsku bojovníci Doněcké a Luhanské republiky pokračují v přípravách na ofenzivní akce, z Antracytu do Debalceva přisunuli 1. dubna tři tanky a pět raketometů typu Grad a sedm nákladních automobilů s municí,“ uvedl.

V Luhanské lokomotivce a závodu Maršál podle něj opravují bojovou techniku, ze které střílejí na ukrajinské vojáky.

OBSE: Měli by stáhnout i bojovníky

Podle Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) by znepřátelené strany ukrajinského konfliktu z linie fronty měly stáhnout nejen těžkou vojenskou techniku, ale i všechny bojovníky. V rozhovoru s německou stanicí Deutsche Welle to prohlásil zástupce šéfa evropské kontrolní mise v Donbasu Alexander Hug: „Je důležité, aby po stažení těžké techniky začal i odsun živé síly (tedy bojovníků) z linie fronty. Čím méně bude na tomto území bojovníků a techniky, tím víc bude šancí na návrat obyvatel k normálnímu životu. Uprchlíci budou mít možnost vrátit se domů.“

Minská mírová dohoda, kterou znepřátelené strany uzavřely v únoru, ukládá armádě a separatistům vyvézt z fronty palebné prostředky s ráží nad 100 milimetrů. I když se obě strany obviňují z jejího porušení, podle ukrajinských i ruských médií se dohoda v podstatě plní.

Reklama

Výběr článků

Načítám