Hlavní obsah

Separatisté jsou při chuti. Vznášejí požadavky na další ukrajinská území

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Luhansk

Separatisté v Luhansku chtějí, aby ukrajinští vojáci opustili veškeré území Donbasu. Podle nich je okupují. Jejich zástupce to oznámil ani ne den poté, co ruský prezident uznal samostatnost samozvané Doněcké a Luhanské lidové republiky (DNR a LNR). Uvedl to web separatistů DNR-News.

Foto: Mapy.cz

Článek

„DNR a LNR by měly přijmout opatření k nastolení územní celistvosti v rámci hranic bývalé Doněcké a Luhanské oblasti Ukrajiny,“ řekl první místopředseda Lidového sovětu LNR Dmitrij Chorošilov.

Chorošilov sdělil, že na tento požadavek mají samozvané separatistické republiky právo. „V rámci právního řádu našich republik existuje zákon, který jasně říká, že územím LNR je území bývalé Luhanské oblasti. Tam je část našeho území okupovaná ukrajinskými vojsky,“ uvedl Chrorošilov.

Území celé Luhanské a Doněcké oblasti v rámci administrativního členění Ukrajiny je přitom významně větší než regiony v současnosti ovládané separatisty. Doněcká oblast například na jihu zasahuje až k významnému přímořskému ukrajinskému městu Mariupol.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Svědek podle Reuters natočil příjezd ruských jednotek do DoněckuVideo: Reuters

Hotovo. Rusko uzná nezávislost Luhanské a Doněcké republiky, rozhodl Putin

Evropa

Stáhněte se po dobrém, nebo přijmeme rozhodnutí

„Myslím, že bychom měli vyzvat Ukrajinu, aby své jednotky dobrovolně stáhla. Pokud se tak nestane, myslím, že budou přijata rozhodnutí, která umožní nastolení míru a zajistí uzemní celistvost celé LNR,“ pohrozil.

Ruský prezident Vladimir Putin uznal samostatnost obou separatistických republik v pondělí večer. Následně do nich vyslal ruské vojáky.

Jaké hranice mají uznané republiky na východě Ukrajiny? To vyřešíme později, říká Moskva

Evropa

O smlouvách o vzájemné spolupráci mezi separatistickými republikami a Ruskou federací hlasují v pondělí obě komory ruského parlamentu. Ve Státní dumě přijetí doporučily příslušné výbory a poslanci Jednotného Ruska uvedli, že je schválí.

Teprve po schválení se bude jednat, v jak velkém rozsahu jsou tyto republiky uznány. Obecně se předpokládá, že v hranicích oblasti, kterou aktuálně kontrolovaly, ale objevily se i spekulace, že by to mělo být i na větším území, možná na území, kde se 11. května 2014 konalo referendum o samostatnosti, pro kterou se vyjádřilo 90 procent lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám