Hlavní obsah

Senioři mohou vyjít z izolace, rozhodla švédská vláda

Novinky, drk
Stockholm

Švédští senioři se už nemusí kvůli koronaviru izolovat, uvedla ve čtvrtek tamní vláda. Počet denně nakažených přitom v zemi opět roste. Podle švédských odborníků měla ovšem izolace negativní vliv na duševní zdraví lidí.

Švédsko zmírňuje opatření pro starší občany a rizikové skupiny Video: Novinky/Reuters

 
Článek

Zatímco většina evropských zemí opět zavádí tvrdší opatření za účelem zploštění křivky denně nakažených, švédská vláda řekla seniorům a lidem v rizikových skupinách, aby v případě potřeby opustili izolaci.

Švédsko v posledních dnech zaznamenalo nárůst nakažených, celková čísla jsou ale v poměru na počet obyvatel relativně nízká. Tamní epidemiologové od počátku přistupují k pandemii odlišně než zbytek Evropy.

Vláda většinu opatření obyvatelům jen doporučila a spoléhala na jejich solidární a zodpovědné chování. Jednou z výjimek bylo právě uzavření pečovatelských center pro seniory, ve kterých bylo riziko nakažení obrovské a řada pacientů nemoci podlehla.

Království bez roušek není za vodou

Koronavirus

Teď už máme víc zkušeností, říkají epidemiologové

Švédsko dosud eviduje přibližně 170 tisíc případů nákazy a 5 900 úmrtí v souvislosti s covidem-19. „Agentura pro veřejné zdraví rozhodla, že pro seniory a lidi z rizikových skupin stanoví stejná pravidla jako pro zbytek obyvatelstva,” uvedla ve čtvrtek ministryně zdravotnictví Lena Hallengrenová.

Celkový počet zemřelých je vyšší než ve většině evropských zemí, ale například nižší než ve Spojeném království nebo Španělsku, kde panovaly mnohem tvrdší restrikce. Podle epidemiologů z již zmíněné agentury mají nyní odborníci více znalostí a zkušeností o nemoci, a proto už není důvod, aby pro starší lidi platila jiná pravidla než pro zbytek jejich spoluobčanů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám