Hlavní obsah

Šéfka unijní diplomacie žádala v OSN o pomoc s uprchlíky

New York

O pomoc proti kriminálním skupinám, které z Afriky přes moře pašují běžence do Evropské unie, požádala v pondělí v Radě bezpečnosti OSN šéfka zahraniční služby EU Federica Mogheriniová. Informovala o tom stanice BBC.

Foto: Kim Kyung-Hoon, Reuters

Šéfka zahraniční služby EU Federica Mogheriniová

Článek

„Musíme zasáhnout, a to správně. Potřebujeme se spolehnout na vaši podporu při záchraně životů,“ prohlásila Mogheriniová, která shrnula návrhy opatření, na nichž se v březnu shodla Evropská rada. Jsou mezi nimi posílení záchranných misí, trojnásobné navýšení rozpočtu na tyto akce v příštích dvou letech, rozbití sítě obchodníků s lidmi a zničení lodí pašeráků.

BBC v té souvislosti uvedla, že EU musí žádat o svolení OSN k jakékoliv případné vojenské operaci v teritoriálních vodách Libye, odkud většina lodí s běženci vyplouvá. Britská stanice také podotkla, že Libye má proti návrhům unie námitky.

Mogheriniová v pondělí zdůraznila, že unii jde především o záchranu životů migrantů. Kromě jiného uvedla, že je to morální povinnost a „žádní uprchlíci či migranti nebudou proti své vůli posláni nazpět“.

Středozemní moře jen za letošní rok podle odhadů překročilo přibližně 60 tisíc běženců. Více než 1800 lidí zemřelo, což za dvacetinásobně víc než za stejné období vloni.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám