Hlavní obsah

Šéf slovenských Maďarů mluvil otevřeně o autonomii

Právo, ivi (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Na jihu Slovenska by mohla být vytvořena maďarská autonomie, kterou by řídil menšinový parlament. Podle pondělního vydání deníku SME to uvedl předseda Strany maďarské koalice (SMK) Pál Csáky.

Foto: , Právo

Předseda slovenské Strany maďarské koalice Pál Csáky

Článek

Předseda strany zastupující půlmiliónovou maďarskou menšinu žijící na jihu Slovenska to údajně řekl na sobotním jednání s lídrem maďarských radikálů v Rumunsku László Tőkésem v Dunajské Stredě. Csáky údajně vypracoval plán autonomie ještě v období, kdy zastával funkci místopředsedy slovenské vlády v kabinetu Mikuláše Dzurindy. Slovenský parlament by měl podle tohoto plánu dohlížet pouze na to, zda menšinový parlament funguje v souladu se zákony.

Slovenský premiér Robert Fico označil Csákyho slova za mimořádně nebezpečná. "Vyzývám ho, aby přestal s touto extrémní nacionalistickou politikou," řekl Fico. Bývalý předseda SMK Béla Bugár považuje Csákyho prohlášení za nezodpovědné a škodlivé. "Odvolává se na dokument, který stranické orgány vůbec neprojednaly a oficiálně neexistuje," uvedl Bugár.

Deník SME v této souvislosti upozorňuje, že SMK se pod vedením Csákyho radikalizuje a to pomáhá slovenským nacionalistům v čele s Jánem Slotou, který je známý svými protimaďarskými výpady.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám