Hlavní obsah

Šéf estonské rozvědky: Rusko plánuje omezený útok na Ukrajinu, povzbudí jeho apetit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tallin

Rusko podle estonské tajné služby plánuje „omezený“ vojenský útok na Ukrajinu. Uvedl to ve středu podle agentury Reuters ředitel Estonské rozvědky Mikk Marran.

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Cvičení ukrajinské domobrany poblíž Kyjeva.

Článek

„Právě teď předpokládáme, že by se vyhnuli velkým městům s velkým počtem obyvatel, protože ke kontrole těchto oblastí je potřeba velký počet vojáků. Není ale jasné, kterou cestu mohou ruská vojska využít,“ uvedl Marran. Není tedy jasné, ve kterém směru by Rusové zaútočili.

Nabízí se třeba možný útok na Záporoží a pobřeží Azovského moře, aby Rusko získalo pozemní přístup na Krym. Útok na Charkov, o němž se také uvažovalo, by byl podle zjištění Estonců méně pravděpodobný, protože jde o lidnaté město.

Další možností je eskalace bojů u dvou odtržených separatistických oblastí na Donbasu, které Rusko podporuje. Tato eskalace je podle Marrana „vysoce pravděpodobná“. Domnívá se, že Rusko by se mohlo vyhnout sankcím, protože se mu bude dařit popírat své zapojení.

Tomu, že jde o reálnou možnost, nasvědčuje i aktuální zesílení přestřelek mezi ukrajinskými jednotkami a separatisty na Donbasu.

Minometná palba na Donbasu, stahování Rusů se zatím nepotvrdilo

Evropa

Marran varuje, že s jídlem by mohla Moskvě růst i chuť. „Pokud bude Rusko na Ukrajině úspěšné, povzbudí ho to, aby v nadcházejících letech zvýšilo tlak na Pobaltí.

„Hrozba války se pro (ruského prezidenta) Putina stala hlavním politickým nástrojem,“ varoval šéf estonské rozvědky.

Reklama

Výběr článků

Načítám