Hlavní obsah

Sebevražedný útočník zranil v Istanbulu 32 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sebevražedný útočník na sobě v neděli odpálil bombu ve čtvrti Taksim ležící v evropské části Istanbulu. Zraněno bylo 32 lidí, mezi nimi 15 policistů. Podle tureckých televizních stanic šlo o útok vedený proti pořádkové policii.

Foto: ČTK

Místo výbuchu v tureckém Istanbulu.

Článek

Guvernér Istanbulu Hüseyin Avni Mutluuvedl, že jde zřejmě o dílo teroristické organizace. Tak turecké úřady obvykle označují separatistickou Stranu kurdských pracujících (PKK). Ministr vnitra Besir Atalay však prohlásil, že je ještě brzy říkat, kdo za útokem stál.

Nálož, kterou měl sebevražedný atentátník na sobě, explodovala v půl desáté dopoledne ve čtvrti hojně navštěvované turisty, kde je mnoho hotelů, restaurací a barů. Naštěstí tu však v tu dobu nebylo mnoho lidí.

Útočník při atentátu zahynul, řekl Mutlu a dodal, že na jeho těle byly nalezeny ještě další výbušniny. Životy osob, které byly zraněny, nejsou v ohrožení, dodal guvernér. České velvyslanectví v Ankaře sdělilo, že podle jeho informací není mezi zraněnými český občan. Jen devět osob, většinou policisté, muselo být převezeno do nemocnice.

Atentátník chtěl nejpíš nastoupit do policejního autobusu

Šéf istanbulské policie Hüseyin Capkin uvedl, že atentátník zřejmě chtěl nastoupit do autobusu plného policistů a odpálit svou nálož zde, aby způsobil co největší ztráty. Jeho bomba však pravděpodobně vybuchla předčasně, a to zachránilo policisty.

Premiér Recep Tayyip Erdogan z Mardinu na jihovýchodě země, kde je na návštěvě, označil atentát za terorismus. "Nedovolíme nikomu, aby ohrožoval klid, stabilitu a bezpečnost Turecka," prohlásil.

V turecké megapoli Istanbulu stojí za bombovými útoky obvykle povstalci ze separatistické Strany kurdských pracujících (PKK) nebo extrémně levicové skupiny. V listopadu 2003 krátce po sobě zasáhly Istanbul dvě série bombových útoků, za nimiž stála turecká buňka Al-Káidy. O život přišlo 63 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám