Hlavní obsah

Sebevražedný atentátník z Glasgow zemřel na popáleniny

GLASGOW

Sedmadvacetiletý Kafíl Ahmad, který se koncem června pokusil džípem naloženým výbušninami najet do lidí čekajících u přepážek v terminálu na letišti ve skotském Glasgow, v noci na pátek zemřel. Při pokusu o útok utrpěl těžké popáleniny. Informovala o tom agentura AP, informaci potvrdila policie.

Článek

Ahmad, původem Ind, zemřel krátce před čtvrteční půlnocí v glasgowské Královské nemocnici. Tam byl už dříve převezen na speciální oddělení na popáleniny z Královské Alexandryni nemocnice v Paisley. Policie Ahmadův pokoj během jeho hospitalizace nepřetržitě hlídala.

Kafíl Ahmad se pokusil spáchat sebevražedný atentát na skotské letiště. Utrpěl přitom popáleniny na 90 procentech těla a po uplynulý měsíc byl v kómatu.

Incident se stal 30. června, den poté, co policie v Londýně objevila dvě nálože, které měly rozmetat divadlo a noční klub v centru města.

Ve vazbě zůstávají tři lidé

V souvislosti s případem bylo zadrženo celkem osm lidí, ve vazbě však už zůstávají jen tři.

Prvním z nich je Bilál Abdaláh, který byl Ahmadovým spolujezdcem v džípu. Byl zatčen v den atentátu přímo na letišti. Druhým je Sabíl Ahmed, Kafílův druhý bratranec. Dvacetišestiletý muž je obviněn z neposkytnutí informací, které mohly policii umožnit zatčení podezřelého z terorismu.

Třetím je Muhamád Asha (26), kterého policie viní ze spiknutí za účelem zapříčinění výbuchu. Zatčen byl 30. června na dálnici v Cheshiru.

Austrálie minulý týden stáhla obvinění z podpory terorismu proti indickému lékaři Muhammadu Hanífovi, který byl podezřelý z podílu na přípravě nezdařilého pokusu útoků v Londýně a Glasgowě. Indovi hrozilo až 15 let vězení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám