Hlavní obsah

Scientologové nejsou zločinci. Belgický soud očistil kritizované náboženství

– Brusel

Belgický soud v pátek zamítl všechny body obžaloby scientologické církve, která čelila nařčení z budování zločinecké organizace a hrozil jí zákaz belgického křídla a uzavření evropského sídla v Bruselu. Žalobce scientology vinil ze zločinného spiknutí za účelem podvodů, nezákonných léčitelských praktik, lichvářství, vyděračství a narušování soukromí.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Bruselské sídlo scientologů

Článek

„Šlo o náboženský případ, nic víc. Stačí říci jen toto. To mluví za všechno,“ ohodnotil stroze verdikt belgického soudu advokát scientologické církve Pascal Vanderveeren.

Spolu s belgickou scientologickou církví bylo na základě osmnáct let trvajícího vyšetřování vzneseno obvinění vůči dvěma belgickým sdružením napojeným na scientologickou církev a jedenácti konkrétním lidem. I ta ale soud podle agentury AFP označil za "nepřípustná".

Drahý návod na život

Scientologie se prezentuje jako náboženství založené na vědním oboru zvaném dianetika. Svým členům údajně pomáhá najít ideální životní cestu a duchovní poznání. Podle kritiků ale lidem vymývá mozek a tahá z nich horentní sumy.

Ve Spojených státech, ale také například ve Švédsku a ve Španělsku je scientologie uznávána jako náboženství. Naopak ve Francii, Německu a dalších zemích je kritizována a označována za sektu nepříznivě ovlivňující myšlení lidí a za bezohlednou hospodářskou organizaci.

V Česku scientologové začali působit po listopadu 1989 jako občanské sdružení. Ministerstvo školství kdysi označilo Scientologickou církev za nebezpečnou sektu. V roce 2012 se k ní při sčítání obyvatel ČR hlásilo 374 lidí, připomněla ČTK.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám