Hlavní obsah

Schwarzenberg připustil bojkot zimní olympiády v Soči

– VÍDEŇ

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg připustil bojkot zimní olympiády v Soči v roce 2014. V rozhovoru pro sobotní vydání rakouského deníku Die Presse, z nějž předem citovala agentura APA, ministr prohlásil, že "takovým požadavkem by bylo možné něčeho dosáhnout".

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg

Článek

"Připadá mi, že slavit svátek míru a sportu v bezprostřední blízkosti místa, kde se zabíjelo a kde se vedla agresivní válka, je poněkud divná myšlenka," řekl.

Zda by se EU na takovém bojkotu shodla, nezávisí podle něj jen na ní. K tomu by musely dospět různé národní olympijské výbory a nakonec také Mezinárodní olympijský výbor, dodal český ministr.

Gruzínský konflikt by podle Schwarzenberga mohl v blízké budoucnosti také zvýšit napětí mezi Ruskem a Ukrajinou. "Je velmi příznačné, když ostatní bývalé sovětské republiky nehledě na své tradiční přátelství s Ruskem došly k závěru, že zde hrozí nebezpečí i jim," řekl ministr s narážkou na nedávné odmítnutí těchto republik podpořit ruský postup vůči Gruzii a ruské uznání nezávislosti gruzínských separatistických provincií Abcházie a Jižní Osetie.

Prezidenti Číny, Kazachstánu, Kyrgyzstánu, Uzbekistánu a Tádžikistánu, spojenci Moskvy v Šanghajské organizaci pro spolupráci (SCO), ve čtvrtek na summitu organizace v Dušanbe odsoudili použití síly a vyzvali k respektování územní celistvosti každé země.

Konflikt na Kavkaze

Boje v Gruzii a jejích separatistických oblastech Jižní Osetie a Abcházie propukly koncem prvního srpnového týdne. Gruzínská armáda oblehla hlavní jihoosetinské město Cchinvali. Pak se ale do konfliktu vložilo Rusko, které podniklo desítky náletů i na zbytku gruzínského území. K ozbrojenému střetu se přidali separatisté v Abcházii.

Ruské jednotky gruzínské z Jižní Osetie vytlačily, nezastavily se však a pokračovaly do gruzínského vnitrozemí. Všechny strany svalují vinu za agresi a civilní oběti vzájemně na druhého. Navzájem se obviňovaly i z etnických čistek. Gruzie kvůli tomu podala na Rusko žalobu u Mezinárodního soudního dvora.

Jižní Osetie a Abcházie vyhlásily jednostranně nezávislost na Gruzii po rozpadu Sovětského svazu a tu následně ubránily i v ozbrojeném konfliktu s Tbilisi. Moskva v důsledku konfliktu s Gruzií samostatnost obou regionů uznala.

"Zneklidňující pro mě je, že předem bylo v Jižní Osetii a Abcházii udělováno ruské občanství. To je pozoruhodná novinka, protože ani Hitlera nenapadlo rozdávat německým menšinám v sousedství německé občanství, než ta území okupoval," uzavřel Schwarzenberg.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám