Hlavní obsah

Saúdský král viní Londýn, že nevyužil informace o teroristech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Saúdskoarabský král Abdulláh před pondělní návštěvou Londýna obvinil Británii, že nebojuje dost proti terorismu, který představuje velký problém i pro jeho zemi. Podle krále Britové nezareagovali na informace Saúdů o chystaných atentátech v Londýně z července 2005.

Článek

Podle Abdulláha vyžaduje boj s terorismem větší úsilí, ale toto téma většina zemí včetně velké Británie nebere vážně. "Poslali jsme Británii informace před útoky teroristů, ale naneštěstí nebyla podniknuta žádná akce. A možná se tak dala odvrátit tragédie," řekl král v rozhovoru pro BBC.

Rijád podle Abdulláha poskytl Velké Británii informace, které podle něj možná mohly zabránit útokům z léta 2005, při nichž zahynulo 52 lidí. Parlamentní vyšetřovací komise ale tvrdí, že o žádných takových informacích ze strany Rijádu nemá důkazy.

Podle korespondenta BBC je král také nespokojen s tím, že většina světa nejednala podle jeho rad. Král přišel s iniciativou zřídit při OSN středisko pro informace o terorismu. Podle Abdullaha al-Kajdá představuje velký problém pro jeho zemi a boj s ní potrvá dvacet až třicet let.

Britský ministr pro užší spolupráci

V reakci na královo sdělení britský ministr zahraničí Kim Howells vyzval obě země, aby přes rozdíly prohloubily svou spolupráci při boji s extremismem. "Čelíme stejným hrozbám a nebezpečí. Důvod pro spolupráci na zajištění naší bezpečnosti je silnější než kdy jindy"

Abdulláh přilétá do Lodnýna v pondělí, ale oficiálně jeho návštěva začne až v úterý. Je to první návštěva saúdského krále v Británii po dvaceti letech. Budou se proti ní konat demonstrace, protože Saúdská Arábie je obviňována organizacemi na ochranu lidských práv, že je porušuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám