Hlavní obsah

Satelitní snímky ruské základny na Krymu ukazují rozsáhlé škody

Kyjev
Aktualizováno

Rusko na letišti Saki u Novofjodorovky na okupovaném Krymu ztratilo devět letadel, prohlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nočním projevu. Rozsáhlé škody a zničená letadla dokládají satelitní snímky, píše server britské BBC. Ukrajina se k odpovědnosti za exploze nepřihlásila, satelitní snímky ale podle BBC naznačují, že mohlo jít o cílený útok.

Foto: Planet Labs PBC, ČTK/AP

Satelitní snímek znázorňující rozsáhlé škody, které utrpělo letiště Saki na Krymu.

Článek

„Jen za jeden uplynulý den ztratili okupanti deset bojových letadel: devět na Krymu a jedno v Záporoží. Okupanti mají také nové ztráty v případě obrněných vozidel, skladů s municí, logistických tras,“ řekl Zelenskyj.

Foto: Planet Labs PBC, ČTK/AP

Letiště Saki po rozsáhlé explozi

Satelitní záběry americké společnosti Planet Labs ukazují, že rozsáhlé části letištní plochy jsou spálené. Hlavní vzletové a přistávací dráhy základny se zdají být neporušené, ale devět letadel bylo patrně poškozeno nebo zničeno. Jsou mezi nimi stíhačky typu Su-30SM a bombardéry Su-24M. Na snímku je vidět několik kráterů. Většina z nich se nachází v části základny, kde byly letouny zaparkovány pod širým nebem.

Rusko dělá po útoku na Krym mrtvého brouka, ukázalo by totiž slabost své obrany

Evropa

Snímky „před“ a „po“ pořízené společností Planet Labs, která monitoruje stovky satelitních záběrů nad Ukrajinou, jsou prvním nezávislým potvrzením, že základna mohla být poškozena. Podrobnosti o rozsahu výbuchů byly dosud omezené. Rusko totiž popřelo, že by bylo nějaké letadlo poškozeno. Nové snímky naznačují, že to není pravda.

Snímek pořízený 9. srpna ukazuje v dolní části stojící tři Suchoje Su-24 a tři Suchoje Su-3. Ty jsou na novějším snímku zničené. Za bariérami na horní části snímku byly vidět čtyři Su-24 vedle sebe, dva z nich jsou o den později zničené. Zničený je i Su-24, který stál na pravém konci stojánky. Tento letoun je zřejmě tím, jenž byl zachycen vyhořelý na ploše. Součet dává devět zničených letadel. 

Stále však není jasné, jak a čím byla základna poškozena. Rusko trvá na tom, že exploze byly způsobeny výbuchem munice ve skladu kvůli nedodržení pravidel požární bezpečnosti.

Ukrajina se nehlásí k odpovědnosti za výbuchy na Krymu

Evropa

Ukrajina se k odpovědnosti nepřihlásila a její ministr obrany Oleksij Reznikov naznačil, že na vině mohou být neopatrní ruští vojáci. „Myslím, že ruští vojáci na této letecké základně porušili velmi známé pravidlo: nekouřit na nebezpečných místech,“ řekl.

Rusko anektovalo ukrajinský poloostrov Krym v roce 2014 po referendu, které nebylo mezinárodně uznané. Poloostrov, který zůstává pod ruskou kontrolou, byl ušetřen intenzivního bombardování a dělostřeleckého ostřelování, jaké se odehrávaly v jiných oblastech východní a jižní Ukrajiny od 24. února, kdy začala ruská invaze na Ukrajinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám