Hlavní obsah

Sarkozy bude souzen za pokus o ovlivnění soudce

Paříž

Francouzský exprezident Nicolas Sarkozy se bude u soudu zodpovídat v kauze, která se týká „korumpování” soudce a zneužití postavení veřejného činitele, oznámila ve středu agentura AFP s odvoláním na několik zdrojů. Proces se má uskutečnit v příštích měsících v Paříži. Sarkozy tak bude prvním exprezidentem v dějinách takzvané páté republiky souzeným za korupci.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy

Článek

Francouzská justice podle několika zdrojů AFP s konečnou platností rozhodla, že Sarkozy bude souzen v aféře, která byla odhalena díky odposlechům telefonních hovorů. Obviněn je z aktivní korupce a ze zneužití postavení veřejného činitele.

Kasační soud podle francouzské tiskové agentury v úterý odmítl poslední ze série odvolání, která podali Sarkozy, jeho advokát Thierry Herzog a bývalý člen kasačního soudu Gilbert Azibert proti dřívějšímu rozhodnutí francouzské justice pohnat exprezidenta před soud.

Sarkozy čelí obvinění, že se snažil na počátku roku 2014 ovlivňovat soudce, který se věnoval případu údajného nezákonného financování jeho předvolební kampaně v roce 2007.

Vyšetřovatelé Sarkozyho podezírají, že se snažil za nabídku lukrativního postu v Monaku získat od člena kasačního soudu Aziberta informace o nadcházejícím rozhodnutí tribunálu v kauze nelegálního financování kampaně. Vyšetřující soudci v tomto případu podezřelou komunikaci odhalili díky odposlechům.

Obvinění staré pět let

Sarkozy byl z korupce a vyzrazení služebního tajemství obviněn už v roce 2014. Spolu s ním byli obvinění i Azibert a Herzog. Sarkozy se přes Herzoga měl snažit získat tajné informace o očekávaném rozhodnutí kasačního soudu ohledně vyšetřování, zda od nejbohatší ženy Francie Liliane Bettencourtové přijal peníze na podporu své volební kampaně v roce 2007.[celá zpráva]

Soud sice Sarkozyho zprostil obvinění, že by podpora od Bettencourtové byla nezákonná, ale odposlechy ukázaly, že se snažil získat nezákonnými způsoby informace o rozhodnutí soudu.

Sarkozymu v současnosti kromě toho hrozí hned několik procesů zejména kvůli financování jeho volebních kampaní. Důvodem je, že získal na kampaň více, než povoluje zákon, a utajil to pomocí finančních machinací. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám