Hlavní obsah

Sankce škodí ekonomice celého světa, ohradil se Putin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin se v pátek znovu vymezil vůči sankcím zavedeným Spojenými státy a Evropskou unií. Podle něj embargo proti ruským firmám a představitelům neškodí jen Rusku, ale i ekonomice celého světa. Putin také upozornil, že sankce jsou protiprávní.

Foto: Mikhail Klimentyev/RIA Novosti/Kremlin , Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Je to v rozporu s mezinárodním právem, jelikož sankce lze uvalit pouze v rámci Spojených národů a jejich Rady bezpečnosti,“ řekl Putin agentuře TASS před víkendovým summitem zemí G20 v australském Brisbane, kde se setká se západními státníky. Partneři by podle jeho slov měli jednat na základě svých zájmů, a ne se nechat unášet emocemi.

Ekonomická embarga jsou podle Putina také proti principům Světové obchodní organizace, které USA pomohly na svět, a mezinárodní obchodní dohodě GATT.

Ruský prezident považuje sankce za chybu. „Škodí,“ poznamenal Putin a dodal: „Samozřejmě že nám způsobují nějakou škodu, ale také jsou škodlivé pro ně, protože v podstatě podkopávají celý systém mezinárodních ekonomických vztahů.“

Západ uvalil na ruské představitele a firmy opakovaně sankce kvůli ruskému angažování v konfliktu na východní Ukrajině. Rusko, které obvinění popírá, reagovalo částečnými protiopatřeními.

Reklama

Související články

Sberbank napadla sankce u Soudního dvora EU

Největší ruská banka Sberbank napadla u Soudního dvora Evropské unie západní sankce uvalené na ni v souvislosti s ukrajinskou krizí. Sberbank to oznámila...

Výběr článků

Načítám