Hlavní obsah

Sánchez může sestavit španělskou vládu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Španělští poslanci v úterý velmi těsnou většinou vyslovili důvěru šéfovi socialistů Pedru Sánchezovi k sestavení vlády. Kabinet bude první koaliční vládou ve více než čtyřicetileté demokratické historii Španělska. Informoval o tom deník El País. Skončí tím také zhruba osmiměsíční období úřadující vlády, kterou vedl rovněž Sánchez.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Pedro Sánchez může sestavit novou koaliční vládu.

Článek

Lídra vítězné strany z listopadových voleb podpořilo dnes 167 ze 350 členů Kongresu, 165 poslanců bylo proti a 18 se jich zdrželo hlasování. Pro důvěru hlasovali kromě socialistů mimo jiné poslanci druhé nejsilnější levicové formace v čele s Unidas Podemos, která bude se socialisty v koaliční vládě.

Důvěru získal Sánchez i díky baskickým nacionalistům a části katalánských separatistů, kteří se hlasování zdrželi. Jiné dvě katalánské separatistické strany hlasovaly proti.

Bylo to druhé kolo hlasování, v něm už stačila prostá většina. V prvním kole v neděli, kdy byla potřeba absolutní většina, Sánchez důvěru nezískal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám