Hlavní obsah

Sacharovovu cenu za svobodu myšlení převzala laureátova žena, bloger je vězněn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štrasburk

Letošním laureátem Sacharovovy ceny za svobodu myšlení je vězněný saúdskoarabský bloger Raíf Badáví. Z rukou předsedy Evropského parlamentu Martina Schulze ocenění ve Štrasburku převzala jeho manželka Insáfa Hajdarová. Badáví si v rodné zemi odpykává desetiletý trest vězení.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Badávího manželka Insáfa Hajdarová přebírá Sacharovovu cenu.

Článek

„Vyzývám znovu krále Salmána, aby Raífa Badávího omilostnil, propustil na svobodu a nechal ho vrátit se ke své rodině," řekl při slavnostní ceremonii Schulz. Badáví podle něj neudělal nic jiného, než že bojoval za základní lidské právo na svobodné vyjádření názoru ve své zemi.

Badáví je zakladatelem internetové stránky Free Saudi Liberals. V roce 2012 byl zatčen a za údajnou urážku islámu na svém webu později odsouzen k desetiletému trestu vězení, 1000 ranám bičem a pokutě. [celá zpráva]

Badávího manželka Insáfa dostala i se třemi dětmi politický azyl v Kanadě.

Sacharovovu cenu Evropský parlament uděluje od roku 1988 jako výraz ocenění za podporu lidských práv a základních svobod. Její udělení je spojeno s finanční odměnou ve výši 50 tisíc eur (1,4 miliónu korun).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám