Hlavní obsah

Rutte navrhne zmrazit Polsku peníze z EU

– Brusel

Těžké chvíle čekají příští týden polského premiéra Mateusze Morawieckého na půdě institucí Evropské unie. Jeho nizozemský kolega Mark Rutte hodlá na summitu unijních lídrů požadovat, aby Varšava po výroku polského ústavního soudu zpochybňujícím nadřazenost práva EU nedostala žádné peníze z mimořádného fondu obnovy.

Foto: Darko Bandic, ČTK/AP

Nizozemský premiér Mark Rutte

Článek

Ještě před summitem bude šéf nacionálně-konzervativní vlády hájit kontroverzní kroky polské justice před europoslanci, kteří po zastavení zasílání unijních financí Polsku volají již delší dobu.

Táhnoucí se spor Varšavy a Bruselu o omezování nezávislosti polské justice se vyostřil minulý týden, když polský ústavní soud zpochybnil slučitelnost některých článků unijních smluv s polským právem. Evropská komise reagovala prohlášením, že bude hájit nadřazenost práva EU všemi prostředky a europoslanci i někteří další evropští politici označili verdikt za první krok Polska na cestě z evropské sedmadvacítky.

Brusel zasáhne proti verdiktu z Polska

Evropa

„Dotýká se to základů právního systému EU," řekl podle nizozemských médií v úterý Rutte před poslanci tamního parlamentu, jejichž většina jej vyzvala k co nejráznějším krokům. Liberální premiér je známý dlouhodobou hlasitou kritikou protievropské politiky současných vlád Polska a Maďarska a i nyní chce být slyšet. Poslancům oznámil, že téma otevře příští čtvrtek na summitu, kde hodlá Komisi vyzvat, aby zablokovala Polsku 24 miliard eur (610 miliard korun) dotací z pokrizového fondu EU.

Polsko bude muset dodržovat unijní právo

Stav práva v Polsku sice není na programu jednání prezidentů a premiérů, které má být věnováno zejména rychle rostoucím cenám energií či covidové pandemii, avšak v případě požadavků lídrů může předsedající summitu Charles Michel bod dodatečně zařadit. Podle diplomatů není vyloučeno, že se k Rutteho požadavku připojí i lídři některých dalších zemí západní či severní Evropy. Německo a Francie ve společném prohlášení ministrů zahraničí minulý týden vyzvaly Polsko, aby se podřídilo pravidlům EU.

Poláci vyrazili do ulic demonstrovat za členství v EU

Evropa

Komise zatím odkládá schválení polského plánu obnovy, které je podmínkou pro čerpání z fondu. Činitelé unijní exekutivy se však nechali slyšet, že pro případné odblokování 24 miliard eur (610 miliard korun) určených Polsku bude podmínkou dodržování společných právních předpisů.

Brusel může ve sporu s Varšavou otevřít i druhou frontu a spustit nový mechanismus podmiňující čerpání peněz nezávislostí justičních orgánů. Komise je pod tlakem europoslanců, kteří jí hrozí podáním žaloby pro nečinnost, pokud pravidlo bez odkladů nepoužije. Podle zdrojů z unijní exekutivy by se to mělo stát ještě během října. Pokud se tak stane, může Polsko přijít i o peníze z běžného rozpočtu, například ze strukturálních fondů.

Základní smlouvy o EU odporují naší ústavě, rozhodl polský ústavní soud

Evropa

Europoslanci dostanou v úterý šanci polského premiéra přesvědčit, aby se jeho země začala plně řídit unijním právem. Morawiecki se spolu se šéfkou Komise Ursulou von der Leyenovou zapojí do debaty o situaci justice ve své zemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám