Hlavní obsah

Rusové dosud neobsadili nic, co měli v plánu už první den, tvrdí Britové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusové zatím neovládli žádný cíl, který si stanovili na první den invaze, tedy na čtvrtek. Uvedlo to v sobotu britské ministerstvo obrany.

Foto: Novinky

Ruská invaze na Ukrajině

Článek

Náměstek britského ministra obrany James Heappey podle agentury Reuters řekl, že Rusko neovládá ani město Melitopol, ačkoliv to tvrdí.

Informaci o ovládnutí města Rusko zveřejnilo v sobotu. „Večer 25. února po vysazení námořního výsadku ruské jednotky bez odporu vstoupily do Melitopolu,“ uvedlo ruské ministerstvo obrany. Místní obyvatelé vyššího věku podle něj vycházeli na ulice s rudými prapory a vítali ruské vojáky.

Lidé v Kyjevě blokovali těly dveře vlaku na západ

Evropa

Ukrajinští obránci podle agentury Unian v pátek večer kladli tvrdý odpor ruským jednotkám. Ty podle agentury ostřelovaly i místní nemocnici, zasaženo bylo také onkologické oddělení.

Melitopol leží na jihovýchodě země asi 50 kilometrů od Azovského moře. Jde o druhé největší město v této oblasti a má zhruba 150 000 obyvatel.

Kyjev vojáci brání

Náměstek britského ministra obrany dodal, že i kolonám ruských obrněných vozů postupujícím směrem na Kyjev brání ukrajinské síly v postupu.

Očima Saši Mitrofanova: Rusko válce jen bezmocně či lhostejně přihlíží

Podcasty a pořady

„Kolony obrněných vozů, které jedou z Běloruska a severu a měly obklíčit Kyjev, jsou stále dost na severu, protože narážejí na neuvěřitelný odpor Ukrajinců,“ zdůraznil Heappey. „Boje (...), které byly v noci hlášeny na předměstí Kyjeva, jsou podle nás boje ruských speciálních sil a výsadkářů,“ doplnil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám