Hlavní obsah

Rusové přiznali, že malajsijský boeing zasáhl Buk, ale stříleli prý Ukrajinci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/Kyjev

Malajsijský boeing sestřelený vloni v červenci nad Ukrajinou byl zasažen raketou Buk, připouštějí ruští experti ve zvláštní zprávě k tragédii, ovšem ihned dodávají, že střela byla vypálena z území ovládaného ukrajinskou armádou. Dokument, údajně přísně tajný, zveřejnil ve středu ruský opoziční list Novaja gazeta. Kyjev ho vzápětí označil za falzifikát Moskvy.

Foto: Novinky.cz s použitím Reuters

Systém protivzdušné obrany Buk

Článek

Zkázu malajsijského letu MH17 způsobila podle ukrajinských i západních odborníků raketa země-vzduch Buk-M1 ruské výroby. V troskách letounu zahynulo 298 lidí, většinou Nizozemců. Nizozemští vyšetřovatelé nyní mají obdržet ruskou analýzu neštěstí vypracovanou expertním týmem složeným ze zbrojních expertů včetně konstruktérů systému Buk.

Rusko dosud odmítalo, že by právě tato zbraň stála za zřícením letounu, a tvrdilo, že ho mohla zasáhnout raketa vypálená z ukrajinského bojového letounu, který prý v kritické době v oblasti operoval. Údajné důkazy, jimiž Moskva své tvrzení dokládala, označili západní odborníci za pochybné.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Prohledávání trosek zříceného letadlaVideo: Reuters

Poprvé připouštějí Buk

V dokumentu zveřejněném v Nové gazetě, je-li pravdivý, ruská strana poprvé připouští, že katastrofu skutečně způsobila raketa Buk. Zatímco ale podle ukrajinských a západních zdrojů měla být osudná střela vypálena z povstalecké zóny, Moskva za místo odpálení označuje oblast jižně od obce Zaroščenske, která leží asi 60 kilometrů východně od Doněcku a 30 kilometrů jihozápadně od obce Hrabove, do jejíhož okolí stroj spadl. Loni v červenci podle ruské analýzy měla tuto oblast pod kontrolou ukrajinská armáda.

Ruský dokument uvádí, že podle snímků pořízených z kosmu se u Zaroščenska v osudnou chvíli skutečně nacházela ukrajinská samohybná odpalovací zařízení pro rakety Buk. Za zcela vyloučenou považuje ruská analýza možnost, že by malajsijské letadlo zasáhla raketa Buk odpálená z okolí města Snižne, které ovládají povstalci. Takový výklad se opakovaně objevoval v informacích ukrajinských a západních médií.

Je to podvod, reaguje Kyjev

Kyjev popírá, že by družicové snímky dokládající přítomnost raket Buk u Zaroščenska byly pravdivé, a označuje je za falzifikaci. Napsala to ve středu ukrajinská agentura Unian.

Související témata

Foto: Stringer, Reuters

Boeing 777 společnosti Malaysian Airlines nad Polskem, archivní snímek

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: Profimedia.cz

Protiletadlový systém Buk

"Takzvané důkazy nesou mnohé příznaky manipulace a retuší. Část těchto snímků byla kromě toho pořízena dlouho před pádem malajsijského boeingu," citovala agentura představitele ukrajinské kontrarozvědky SBU Vitalije Najdu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám