Hlavní obsah

Rusové podle Kyjeva u Oděsy zasáhli dvě obchodní lodě

Ukrajina tvrdí, že ruské válečné lodě nedaleko ukrajinského přístavu Oděsa ostřelovaly a zasáhly tanker Millennial Spirit plující pod moldavskou vlajkou a nákladní loď Namura Queen s panamskou vlajkou. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na ukrajinské úřady. Incidenty se odehrály druhý den ruské agrese vůči Ukrajině.

Foto: Profimedia.cz

Přístav Oděsa

Článek

„Před deseti minutami jsme se dozvěděli, že se povedlo zachránit celou posádku, ale dva lidé byli vážně zraněni a jsou na cestě do nemocnice,“ sdělil Reuters už dopoledne zástupce ředitele moldavského námořního úřadu Vadim Pavalachi k informaci o zasažení tankeru.

Podle ukrajinských úřadů byla loď pod ruskou palbou.

Rusko vyhrožuje Švédsku a Finsku kvůli NATO

Válka na Ukrajině

Millennial Spirit má podle Reuters hmotnost 2200 tun a patří spíše mezi menší plavidla svého typu. Ukrajinské ministerstvo infrastruktury sdělilo, že tanker ve chvíli napadení přepravoval 600 tun nafty.

Ruské rakety byly podle ministerstva rovněž vypáleny na nákladní loď Namura Queen a zasáhly její záď.

Plavidlo mířilo do přístavu Južnyj, aby tam naložilo obilí. Na palubě po zásahu vypukl požár, ale situace je podle poskytnuté informace pod kontrolou.

Ruské síly přišly během invaze o 2800 vojáků, tvrdí Ukrajina

Zahraniční

Podle Reuters se jedná o již tři komerční lodě, které byly zasaženy během současné ruské invaze na Ukrajinu. Ve čtvrtek v oblasti Oděsy zasáhla bomba tureckou nákladní loď Yasa Jupiter.

Reklama

Výběr článků

Načítám