Hlavní obsah

Rusové ovládli základnu v Simferopolu, jeden voják přišel o život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Simferopol
Aktualizováno

Ruské jednotky v úterý odpoledne udeřily na základnu ukrajinské armády v Simferopolu, správním středisku Krymu. Útočníci posádku zajali, informoval server Ukrajinska Pravda. Při útoku byl zabit jeden voják a další zraněn, doplnila agentura Interfax-Ukrajina.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Rusové zaútočili na základnu v Simferopolu, ukrajinský voják přišel o život Video: Reuters

 
Článek

„Vyzývají nás, abychom složili zbraně, ale my nemáme v úmyslu se vzdát,“ prohlašoval zástupce ukrajinské armády. Nejprve doplnil, že Rusové zabrali budovu velitelství základny a při akci byl jeden ukrajinský voják zraněn na krku a klíční kosti. Později dodal, že na místě je také jeden mrtvý ukrajinský příslušník.

Ruská agentura s odkazem na zdroj z ruského ministerstva vnitra uvedla, že mrtvý byl příslušníkem místní domobrany.

Podle agentury Interfax-Ukrajina byl zajat velitel základny a posádka se opevnila v druhém patře jedné z posádkových budov. Dopisovatel BBC z místa informoval, že nejméně dvakrát zazněla palba z automatických pušek. Zhruba po hodině oznámila Ukrajinska Pravda zadržení ukrajinských vojáků.

„Jejich dokumenty a peníze byly zabaveny. Byli vyvedeni ven, seřazeni a byli jim odebrány zbraně,“ uvedl mluvčí ukrajinského ministerstva obrany Vladyslav Seleznjov. Zabit byl podle něj ukrajinský voják hlídkující u posádkového parku.

Některé agentury upozornily, že útok je porušením příměří, na kterém se v neděli dohodly Ukrajina a Rusko. Příměří mělo platit do nadcházejícího pátku. [celá zpráva]

Ruská strana tvrdí, že šlo o vzájemnou přestřelku.

Kyjev povolil použít zbraně

Podle BBC měli ještě v úterý večer o situaci na Krymu, který deklaroval odtržení od Ukrajiny a připojení k Rusku, jednat zástupci ukrajinské a ruské armády. „Budou diskutovat o situaci a konkrétních opatřeních k zabránění eskalace na Krymu,“ avizoval velitel ukrajinského námořnictva Serhij Hajduk.

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk současně v úterý požádal o schůzku ministrů obrany USA, Velké Británie a Ruska, protože konflikt podle něj přerostl z politického ve vojenský. Kyjev v reakci na incident v Simferopolu povolil ukrajinským vojákům použít v obraně zbraně.

Putin jako Hitler

Prozatímní ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov rovnou přirovnal ruského prezidenta Vladimira Putina k Adolfu Hitlerovi, když uvedl, že je osobně odpovědný za provokace. „Nacistické Německo rozpoutalo druhou světovou válku anexí částí jiných zemí. Ruský prezident Putin, který pořád mluví o fašismu, dnes napodobuje fašisty z minulého století anexí části samostatného státu, který uznává celý svět,“ prohlásil Turčynov.

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Krym

Reklama

Související články

Putin uznal nezávislost Krymu

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí podepsal dekret, jímž uznává nezávislost Krymu na Ukrajině. Informovala o tom agentura RIA Novosti s odkazem na...

Výběr článků

Načítám