Hlavní obsah

Rusové mohli vědět o Mladičovi a pomáhat mu, ukazují depeše na WikiLeaks

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bělehrad

Současné srbské vedení mělo podezření, že Rusko pomáhá hledanému válečnému zločinci Ratku Mladičovi. Plyne to podle listu The Guradian z tajných diplomatických depeší zveřejněných na serveru WikiLeaks. Američtí diplomaté se navíc domnívali, že Bělehrad dělá málo pro Mladičovo dopadení.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý vojenský velitel bosenských Srbů Ratko Mladić

Článek

Americké chargé d´affaires Jennifer Brushové loni v září vedoucí kanceláře prezidenta Borise Tadiče Miodrag Rakić řekl, že si myslí, že se Mladić skrývá na území Srbska, ale že zřejmě má podporu ze zahraničí. Podle něj měla Moskva o situaci Mladiče přesnější informace než bělehradská vláda.

„Rusko se nechystalo vyhovět žádosti Srbska o pomoc při vypátrání Mladiče, řekl prezidentův poradce Rakić 25. srpna 2009,“ stojí v depeši z velvyslanectví.

Mlčení Moskvy

V depeši stojí, že Rakić položil řadu otázek ohledně kontaktů mezi Mladičovými pomocníky a ruskými diplomaty i o telefonických kontaktech a cestách Mladičovi blízkých lidí do Moskvy.

Radič se ale nedočkal odpovědí ani od ředitele ruské tajné služby FSB, ani od ruského bezpečnostního poradce Nikolaje Petruševa a ani od šéfa Medvěděvovy kanceláře.

Tadić chtěl kvůli neochotě Moskvy pomoci jednat o Mladičovi i s ruským prezidentem Dmitrijem Medvěděvem.

Vazby Mladiče na Rusko byly známé. Mnoho vysokých srbských představitelů z éry Slobodana Miloševiče mělo těsné kontakty s Moskvou a posléze se tam uchýlili.

Dříve se dokonce spekulovalo, že i Mladić by se mohl skrývat v Rusku, když roste tlak na Srbsko, aby jej vydalo. Naopak Západ byl přesvědčen, že se Mladić skrývá v Bělehradě.

Neochota Koštunici

Západ byl dlouho přesvědčen, že srbská vláda dělá málo pro to, aby byl Mladič dopaden. V roce 2006 diplomaté kriticky pohlíželi na premiéra Vojislava Koštunicu, protože nepožádal o pomoc veřejnost a nehrozil ani trestem lidem, kteří Mladičovi pomáhají utíkat nebo ukrývat se.

Mladičovy spolupracovníky soud osvobodil

Oprávněnost kritického pohledu na Bělehrad potvrzuje i páteční verdikt bělehradského soudu nad skupinou deseti mužů, kteří měli podle obžaloby při útěku hledaného válečného zločince Ratka Mladiče pomáhat. Byli osvobozeni. Žalobce se proti osvobozovacímu rozsudku na místě odvolal.

Podle výroku bělehradského soudu nebyl předložen dostatek důkazů, aby mohli být obžalovaní odsouzeni. Skupina, jejímiž členy jsou bývalí Mladičovi přátelé a podřízení, měla pro prchajícího generála zajišťovat bydlení a stravu. Mladić se před spravedlností ukrývá od roku 2002.

Ratko Mladić je mezi srbskými nacionalisty považován za národního hrdinu. Obžaloba ho viní z toho, že v roce 1995 ve Srebrenici zorganizoval popravu 8000 bosenských Muslimů a dopustil se řady dalších válečných zločinů.

Reklama

Výběr článků

Načítám