Hlavní obsah

Rusové mluví o rozpadu Ukrajiny na několik států

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vlivný tajemník ruské bezpečnostní rady Nikolaj Patrušev obvinil Západ a vládu v Kyjevě, že jejich politika vede k rozpadu Ukrajiny. Agentura Reuters uvádí, že jeho slova lze chápat jako varování, že ruská válka proti Ukrajině by mohla vést k rozdělení země a že Moskva by z toho obviňovala své oponenty.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Tank doněckých separatistů u Mariupolu

Článek

V rozhovoru s deníkem Rosijskaja gazeta Patrušev, patřící do okruhu lidí, kteří mají nejblíže k prezidentu Vladimiru Putinovi, řekl, že Spojené státy se už celé roky snaží rozdmýchávat v Ukrajincích nenávist vůči všemu ruskému.

„Nicméně historie nás naučila, že nenávist se nikdy nemůže stát spolehlivým faktorem při vzniku národní jednoty,“ uvedl také Patrušev.

Napětí v Podněstří roste. Ukrajina se obává ruského útoku z jihu

Válka na Ukrajině

„Jestli dnes něco spojuje lidi žijící na Ukrajině, pak je to jedině strach ze zvěrstev nacionalistických jednotek,“ řekl šéf bezpečnostní rady v narážce na některé jednotky ukrajinské armády, které Moskva označuje za neonacisty a jejichž zničení využívá jako záminku k nynější válce.

Rusové se pokoušejí odříznout část ukrajinského území na jihu

Evropa

Podle Patruševa výsledkem politiky Západu a vlády v Kyjevě může být rozpad Ukrajiny na několik států.

Agentura Reuters k tomu píše, že Patruševovy výroky jsou dalším z náznaků, že Moskva usiluje o rozbití Ukrajiny. Oficiálně přitom tvrdí, že jejím záměrem není okupace ukrajinského území. Jeden z ruských generálů ale už minulý týden dal najevo, že Moskva chce plně ovládnout východ a jih Ukrajiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám