Hlavní obsah

Rusové jsou po Zemanově projevu na koni, mluvčí Kremlu obviňuje Česko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov s odvoláním na nedělní projev českého prezidenta Miloše Zemana v pondělí prohlásil, že Česko bez důkazů obvinilo Rusko a poškodilo vzájemné vztahy. Uvedla to agentura TASS.

Foto: Profimedia.cz

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov

Článek

Kreml reagoval na výroky českého prezidenta, který „přiznal, že ve zprávách kontrarozvědky nejsou důkazy o přítomnosti nějakých ,ruských agentů‘ v muničním skladu ve Vrběticích“.

„Vyslovení takových obvinění bez důkazů je neobvyklé a nepřátelské. Jedná se o neobvyklý čin, který je v rozporu nejen se zájmy obou zemí, ale také mimořádně silně poškozují naše vzájemné vztahy,“ uvedl Peskov.

Vyhoštění ruských diplomatů v solidaritě s ČR? Západním zemím se moc nechce

Evropa

Zeman ve svém nedělním projevu uvedl, že neexistují důkazy ani svědectví, že by ruští agenti v areálu byli, a mluvil také o údajné druhé vyšetřovací verzi, podle níž výbuch muničního areálu způsobila neodborná manipulace s výbušninami.

To ale v pondělí popřel ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Za „naprosto rozumná” označil Zemanova vyjádření o nezbytnosti vyšetřit všechny verze výbuchu v muničním skladu šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov. „Prezident Zeman navrhl pouze pokračovat v prozkoumání všech verzí toho, co se stalo před sedmi lety, nic víc,” řekl Lavrov podle agentury Interfax.

Negativní reakce na Zemanova slova, a to i ze strany českého parlamentu, který podle Interfaxu prezidenta obviňuje, že brání vyšetřování, podle ruského ministra svědčí pouze o tom, že autoři takových prohlášení už sami rozhodli, že „nic kromě ruské viny neexistuje”. Podle Lavrova také situace ve Vrběticích svědčí o tom, že byly porušeny normy a pravidla Evropské unie, jakož i mezinárodní úmluvy.

Hamáček vyvrací Zemanova slova. Existuje jen verze s agenty

Domácí

TASS připomněl, že české úřady 17. dubna přišly s tvrzením, že se ruské tajné služby podílely na výbuších v muničních skladech ve Vrběticích, kde v roce 2014 přišli o život dva lidé, a vyhostily 18 ruských diplomatů, které označily za pracovníky těchto služeb.

Vzdejme čest Zemanovi, Česko ať se omluví, zní z ruského parlamentu

Domácí

Ruské ministerstvo zahraničí protestovalo a 20 pracovníků českého velvyslanectví v Moskvě označilo za nežádoucí osoby. Následně česká diplomacie přistoupila ke srovnání zastoupení na ambasádách.

Projev prezidenta Miloše Zemana ke kauze Vrbětice.Video: ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám