Hlavní obsah

Rusové dobyli leteckou základnu Belbek a převzali kontrolu nad Krymem

Aktualizováno

Rusko v sobotu oficiálně převzalo vojenskou kontrolu nad Krymem. Informovala o tom agentura DPA. Vlajka federace zavlála nad 150 dosud ukrajinskými armádními zařízeními. Pouze 2000 ukrajinských vojáků z celkového počtu 18 tisíc se nepřipojilo k ruským silám a chtějí poloostrov opustit. Letecká základna Belbek, kde se posádka nechtěla vzdát, padla.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letecká základna BelbekVideo: Reuters

 
Článek

Vojáci z letecké základny v Belbeku se odmítli vzdát, ruské jednotky základnu v sobotu po poledni obklíčily a daly Ukrajincům ultimátum. Ukrajinské jednotky se měly do hodiny vzdát. Zástupce velitele základny Oleg Podovalov ovšem oznámil, že to nemá v úmyslu.

Po vypršení ultimáta pronikly na pozemek základny dva ruské obrněné vozy a ze základny se ozývala  střelba. Při akci byl nejméně jeden člověk zraněný. Neozbrojení ukrajinští vojáci se měli podle agentury Reuters postavit před ruské jednotky do řady a obrátit se k nim zády.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Ruští vojáci obsazují leteckou základnu Belbek.

Velitel základny Julij Mamčur nařídil mužům nestřílet a poté, co zazněla ukrajinská hymna, vystoupil s emotivním projevem. Poté už ho ruští vojáci odvezli na neznámé místo a zahájili odzbrojování posádky. Základna by se podle informací očitých svědků stejně nemohla bránit, mnozí vojáci ani neměli zbraně.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu nařídil velení černomořské flotily, aby všem ukrajinským vojákům, kteří chtějí Krym opustit, zajistila bezpečný eskort k ukrajinským hranicím.

Ministerstvo spočítalo, že Rusko nyní kontroluje 150 armádních zařízení a většinu ukrajinské námořní flotily. Celkem Rusko obsadilo 54 ze 67 ukrajinských lodí a jednu ponorku. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Pokus ukrajinské minolovky prorazit zátaras Video: Reuters

Agentura AFP informovala, že "proruské síly" v sobotu zaútočily na ukrajinskou základnu Novofedorivka u města Saki na východě Krymského poloostrova. Zhruba dvě stovky neozbrojených mužů za výkřiků „Rusko!” „Rusko!” pronikly do areálu, kde začaly rozbíjet okna. Ukrajinští vojáci se opevnili uvnitř jedné z budov a pokoušeli se útok odrazit. Nakonec za nimi dorazil ruský důstojník a začalo vyjednávání.

Foto: Andrew Lubimov, ČTK/AP

Lidé na Nachimově náměstí v Sevastopolu oslavili ohňostrojem připojení Krymu k Ruské federaci.

Rusko v pátek proti vůli Ukrajiny dokončilo proces připojení Krymu ke svému území. Příslušnou smlouvu stvrdil po souhlasu obou parlamentních komor parlamentu prezident Vladimir Putin. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Z Krymu utíkají první Tataři

Osm rodin krymských Tatarů požádalo na polských hranicích o azyl, uvedla v pátek agentura AFP s odvoláním na mluvčí polských pohraničníků. Ve čtvrtek přešli...

Výběr článků

Načítám