Hlavní obsah

Rusové a Britové si kvůli kauze otráveného agenta navzájem předvolali velvyslance

Moskva/Londýn

Rusko tvrdě zareagovalo na obvinění Británie, že je nějak zapletené do otrávení dvojitého agenta Sergeje Skripala. Předvolalo si britského velvyslance Laurieho Bristova, aby podal vysvětlení, uvedl list The Finacnial Times. Ruského velvyslance vyzvala k podání vysvětlení už v pondělí britská premiérka Theresa Mayová.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Britská policie vyšetřuje v Salisbury případ otravy špióna SkripalaVideo: Reuters

 
Článek

Britská obvinění o ruském zapojení do otravy Skripala a jeho dcery tvrdě odmítl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Prohlásil, že Rusko nebude reagovat na ultimativní žádost Londýna o vysvětlení, kterou Moskvě adresovala premiérka Theresa Mayová.

Ta varovala, že pokud Moskva neposkytne vysvětlení do úterní půlnoci, bude Londýn čin považovat za „nezákonné užití síly ze strany ruského státu proti Spojenému království”.

Ruský ministr zahraničí podle TASSu uvedl, že Rusko nedostalo od Británie oficiální žádost o informace související s případem.

„Dřív než předkládat ultimáta by Británie měla dodržet své vlastní závazky vůči mezinárodnímu právu, v daném případě vůči konvenci o zákazu chemických zbraní,“ uvedl Lavrov.

Lavrov: Nemáme přístup k informacím

Šestašedesátiletého Skripala a jeho třiatřicetiletou dceru Juliji našli v bezvědomí v neděli 4. března v centru jihoanglického města Salisbury. Od té doby jsou oba ve vážném stavu v nemocnici.

Lavrov řekl, že Londýn odmítl poskytnout Rusku přístup k informacím o kauze. „Jakmile se objevily pověsti o tom, že vůči Skripalovi byla použita látka vyrobená v Rusku, okamžitě jsme oficiálně požádali o možnost látku analyzovat. Na naše absolutně zákonné požadavky jsme ale dostali negativní odpověď, odmítli nás,” prohlásil Lavrov.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

„Země (spojená s případem) má plné právo získat přístup k látce, aby mohla provést její analýzu,“ pravil Lavrov. Poznamenal, že Rusko má právo na přístup ke všem zjištěním, protože „jednou z obětí je Julija Skripalová, ruská občanka“.

Mayová v pondělí oznámila, že Skripal a jeho dcera Julija byli otráveni nervově paralytickým jedem Novičok A-320, který byl vyvinut v SSSR. Proto se britská vláda domnívá, že je „vysoce pravděpodobné”, že Rusko je za čin zodpovědné ať už přímo, nebo nepřímo tím, že ztratilo kontrolu nad látkou. [celá zpráva]

Lavrov uvedl, že Rusko žádosti Londýna o vysvětlení vyhoví, pokud bude podána ve formě odpovídající normám konvence k zákazu chemických zbraní.

OPCW útok odsoudila

Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) v úterý odsoudila útok na bývalého ruského agenta a jeho dceru. Ředitel organizace Ahmet Üzümcü vyzval k potrestání pachatelů, uvedl na Twitteru britský velvyslanec při organizaci Peter Wilson.

„Je nanejvýš znepokojivé, že se chemické látky stále používají, aby škodily lidem,” citoval velvyslanec generálního ředitele OPCW Üzümcüa.

„Nečekal jsem, že budu muset informovat Radu (OPCW) o prvním útočném použití nervové látky jakéhokoli druhu na evropském území od druhé světové války,” uvedl pak britský velvyslanec Peter Wilson za sebe.

Skripal býval agentem ruské vojenské rozvědky. V 90. letech se nechal naverbovat britskou tajnou službou MI6. V roce 2004 byl v Rusku zatčen a o dva roky později odsouzen na 13 let do vězení za špionáž. V roce 2010 ho Moskva spolu s dalšími třemi osobami vyměnila za deset svých špionů zadržených v USA. Od té doby žije Skripal v Británii.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám