Hlavní obsah

Ruští výsadkáři obsadili letiště u Kyjeva. Bojuje se o Mariupol

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Ruští výsadkáři ve čtvrtek obsadili letiště ve městě Hostomel – asi 35 km od Kyjeva. Letiště slouží výrobci letadel Antonov a s ním spojené německé firmě Antonov Logistic Salis pro parkování transportních strojů, které využívá NATO. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nařídil protiútok. Pod těžkou palbou se ocitlo přístavní město Mariupol, kde se ozývá se podle agentury Reuters ozývají desítky výstřelů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nad letištěm ve městě Hostomel stoupá dýmVideo: Reuters

 
Článek

„(Rusové) nám umožnili vstoupit a zůstat s nimi na perimetru základny, kde ráno vrtulníky vysadily vojáky a vytvořily vzdušný most, který umožnil, aby dorazilo více (ruských) vojáků,“ vysvětlil na místě Chance, jak se dostal na základnu.

Velitel ruských výsadkářů mu řekl, že očekávají protiútok ze strany ukrajinských sil.

Prezident Zelenskyj k večeru uvedl, že se podařilo zastavit ruské útoky na Ukrajinu a v bojích nastala pauza. Současně nařídil zničit nepřátelský výsadek na letišti Hostomel.

„Nepřátelský výsadek v Hostomelu blokují,“ řekl Zelenskyj k činnosti ukrajinských jednotek u letiště. „Vojáci dostali rozkaz zničit jej,“ dodal Zelenskyj pro agenturu Interfax-Ukrajina.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Boje u Kyjeva

K situaci na bojišti dodal, že se podařilo odrazit postup hlouběji do Doněcké a Luhanské oblasti a podařilo se zajistit bezpečnost Charkova. Podle něj je nejvážnější situace na březích Azovského moře.

„Nejproblematičtější je situace na jihu,“ uvedl Zelenskyj. „Naše vojska vedou úporný boj na předměstích Chersonu. Nepřítel tlačí z okupovaného Krymu a snaží se postoupit k Melitopolu,“ dodal a uvedl, že na severu ruské jednotky pomalu postupuji v Černihivské oblasti.

Program NATO SALIS

Hostomel je základnou programu NATO SALIS (Strategic AirLift International Solution), který poskytuje transportní kapacitu devíti aliančním zemím včetně České republiky a Slovenska. Dále jsou do programu zapojeny Francie, Německo, Polsko, Maďarsko, Norsko nebo Belgie.

Na letišti také parkoval největší letoun na světě, šestimotorový Antonov An-225 Mrija, který byl v programu využíván. Podle nepotvrzených informací byl zasažen a začal hořet. Další kapacitu poskytovalo pět strojů An-124 a několik Iljušinů Il-76.

Boje o Mariupol

Na předměstí ukrajinského přístavního města Mariupol na břehu Černého moře podle informací agentury Reuters dopadá dělostřelecká palba a ozývají se exploze. Podle diplomatických zdrojů v místě probíhají boje. Světová média v průběhu čtvrtka informovala o tom, že jsou v Mariupolu.

Foto: Novinky

Ruská invaze na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám