Hlavní obsah

Ruský novinář zemřel po pádu z okna. Psal o korupci a žoldnéřích v Sýrii

V nemocnici v ruském Jekatěrinburgu zemřel v neděli 32letý ruský investigativní novinář Maxim Borodin, uvádí server Kronen Zeitung i další média. Novinář, který se věnoval korupčním kauzám a jako první psal o nasazení ruských žoldnéřů v Sýrii, zemřel tři dny poté, co za neobjasněných okolností vypadl z okna svého bytu v pátém patře.

Foto: Twitter/The Times

Ruský novinář Maxim Borodin.

Článek

Po čtvrtečním pádu z okna byl Borodin převezen do nemocnice. Z kómatu, do něhož upadl, se však už neprobral.

Policie jeho smrt vyšetřuje jako sebevraždu. Dveře byly zamčené zevnitř a při vyšetřování se prý nenašly žádné známky cizího zavinění.

Polina Rumjanzevová, šéfredaktorka agentury Novy Den, kde Borodin pracoval, ovšem nevěří, že šlo o sebevraždu, píše web Radio Free Europe. Pochyby mají i členové jeho rodiny či přátelé. Pozastavují se třeba nad tím, že chybí dopis na rozloučenou.

Borodin se podle listu The Times také den před svou smrtí svěřil přátelům, že se před dveřmi jeho bytu pohybují maskovaní muži. Jeden měl být údajně ozbrojený. Později ale řekl, že to bylo jen „cvičení“.

Borodin měl psát pro Novy Den o příslušnících skupiny, která byla do Sýrie vyslána privátní vojenskou společností Wagner Group. Za ní stojí podnikatel Jevgenij Prigošin, který má blízko k prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Skupina má být vedena bývalým podplukovníkem vojenské zpravodajské služby GRU a měla by mít úzké kontakty s ruskými bezpečnostními úřady. Údajně měla tato skupina operovat na Krymu v období, kdy se rozhodovalo o připojení ukrajinského poloostrova k Ruské federaci, a později působila také na východní Ukrajině. Oficiálně jsou žoldnéři v Rusku zakázáni, napsal server Tagesspiegel.

Na dvě stovky příslušníků této skupiny mělo přijít o život 7. února během náletů, jimiž Američané odráželi útok syrských provládních sil na své kurdské a arabské spojence. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám