Hlavní obsah

Ruský profesor historie zabil svou milenku, useknuté ruce nosil po městě v batohu

Petrohrad
Aktualizováno

Ruský profesor historie Oleg Sokolov (63) je podezřelý, že zavraždil svou milenku. Policie za poněkud bizarních okolností našla v jeho batohu useknuté ženské ruce.

Foto: Profimedia.cz

Oleg Sokolov v napolenském kostýmu na snímku z roku 2016

Článek

Sokolov je známý ruský historik, který se specializuje na napoleonské období. V sobotu šel opilý po Petrohradu a spadl do řeky Mojky. S sebou měl batoh, v němž policisté objevili useklé ženské ruce, informoval britský server The Guardian s odkazem na petrohradská média.

Posléze prohledali jeho byt, kde nalezli další části těla jeho čtyřiadvacetileté milenky Anastasie Ješčenkové. Ta dříve bývala jeho studentkou. Potápěči následně našli v řece i nohy dívky. Je tak pravděpodobné, že se snažil postupně těla zbavit.

Foto: Alexander Demianchuk/TASS, Profimedia.cz

Potápěči pátrají v řece Mojka po částech těla zavražděné dívky.

Podle Sokolovova advokáta Alexandra Pochujeva se profesor k činu přiznal. Ruský server Gazeta.ru uvedl, že motivem k vraždě měl být nepřátelský vztah studentky k Sokolovovým dvěma dcerám. K vraždě mělo dojít 7. listopadu. Podle ruského serveru se profesor nezačal zbavovat těla okamžitě. Den po vraždě dokonce přijal hosty, kteří neměli ani tušení, že Sokolov v bytě ukrývá mrtvolu.

Foto: Profimedia.cz

Oleg Sokolov v napolenském kostýmu na snímku z roku 2016

„Zatím je obhajoba stavěna na faktu, že Oleg Valerijevič jednal pod vlivem nějakého silného stresového faktoru. Mohl to být stav patologické intoxikace či silný afekt,“ uvedl pro ruská média advokát Pochujev.

Podivín, jenž neuměl zvládat vztek

Oleg Sokolov je profesorem historie na Petrohradské státní univerzitě. Specializuje se na vojenskou historii Francie, zejména pak na napoleonské období. Byl rovněž hlavou spolku pořádajícího rekonstrukce napoleonských bitev. Za jeho studie o Napoleonovi obdržel v roce 2003 francouzský Řád čestné legie.

Jeho vášeň pro napoleonské období se měla projevovat ve všech aspektech jeho života. Ruská média připomínají, že rád nosil napoleonské uniformy i mimo rekonstrukce bitev. Jedna z jeho studentek uvedla pro server Gazeta.ru, že byl Sokolov skvělý učitel, ale obrovský cholerik. Při jedné ze zkoušek se na ni v záchvatu vzteku rozkřičel francouzsky.

Deník Moskovskij komsomolec navíc loni v květnu zveřejnil zpověď jeho bývalé studentky, se kterou měl mít Sokolov před deseti lety milostný vztah. Poté, co jej studentka chtěla ukončit, ji měl profesor brutálně fyzicky napadnout. Poté, co si stěžovala na policii, jí údajně vyhrožoval zabitím a zmlátit ještě víc. Dívka následně měla svou žádost stáhnout, protože se bála jak Sokolovova, tak jeho vlivných přátel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám