Hlavní obsah

Ruský historik stanul před soudem. Ruce rozčtvrcené partnerky nosil v batohu

– Petrohrad

U soudu v Petrohradu začal proces s historikem Olegem Sokolovem, který je obžalován z vraždy a rozčtvrcení své partnerky. Zločin rozvířil v Rusku debaty o beztrestnosti pachatelů domácího násilí, napsala agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Ruský historik Oleg Sokolov se k vraždě přiznal.

Článek

Vzhledem k omezením majícím bránit šíření koronaviru vstoupil Sokolov do klece v soudní síni, v Rusku obvykle vyhrazené pro obžalované, s rouškou a v rukavicích. Zakrytou tvář měli i další účastníci. Soud byl kvůli pandemii několikrát odročen – v úterý začal s vyloučením veřejnosti. Celý proces byl nicméně vysílán v přímém přenosu na internetu.

Ruského historika a odborníka na napoleonskou epochu Sokolova loni 10. listopadu zadržela v Petrohradu hlídka poté, co opilý spadl do řeky Mojky a hlídka poté v jeho batohu našla ženské ruce. V historikově bytě policisté nalezli i zbytek těla. Třiašedesátiletý Sokolov se při výslechu k vraždě přiznal.

Ruský profesor historie zabil svou milenku, useknuté ruce nosil po městě v batohu

Evropa

Se svou čtyřiadvacetiletou partnerkou a bývalou studentkou Anastasií Ješčenkovou se prý pohádal a v afektu ji zabil. Z jejího těla potom odřezal hlavu, ruce a nohy. Údajně měl v plánu se těla zbavit a pak v kostýmu Napoleona veřejně spáchat sebevraždu.

Oběť manipulace, tvrdí obhajoba

Historik se francouzským vojevůdcem a císařem odborně zabýval, stejně jako jeho partnerka. Společně s Ješčenkovou vydal několik odborných článků, Sokolov o Napoleonovi napsal několik knih a jako expert působil při natáčení několika filmů i při rekonstrukcích napolenských bitev. Přednášel také na francouzských univerzitách včetně pařížské Sorbonny.

Obhájce Alexandr Počujev nyní nastínil novou linii obrany svého klienta: Sokolov se prý stal obětí manipulací a štvanice od třetích osob, které vyvolaly konflikt s partnerkou. Advokátka pozůstalých nicméně agentuře Interfax řekla, že tuto tezi pokládá za neudržitelnou a za pouhý pokus obhajoby svalit vinu za zločin na jakési třetí osoby.

Uškrtil přítelkyni, naložil ji na kolečko a hodinu jezdil po předměstí Petrohradu

Zahraniční

Podle médií si už v roce 2008 jedna petrohradská studentka stěžovala univerzitě, že ji Sokolov přivázal k židli, udeřil do tváře a vyhrožoval jí ocejchováním rozžhaveným železem, protože jej chtěla opustit. Renomovaná univerzita žádné kroky vůči historikovi nepodnikla.

Zločin vyvolal velký ohlas v zemi, která v roce 2017 za podpory prezidenta Vladimira Putina učinila domácí násilí ve většině případů beztrestným. Podle aktivistek násilí v rodině či od partnera každý rok čelí skoro 16,5 milionu Rusek, připomněla AFP.

Reklama

Výběr článků

Načítám