Hlavní obsah

Rusku se nelíbí přeskupení ukrajinské armády, jednání v Minsku padlo

Moskva/Kyjev

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov vyjádřil v pátek znepokojení nad záměrem Kyjeva přeskupit své síly na východě Ukrajiny. O plánu ráno hovořil v ukrajinském parlamentu prezident Petro Porošenko, uvedla agentura TASS. Napětí mezi zeměmi opět roste, v pátek se ani neuskuteční schůzka kontaktní skupiny tvořená zástupci ukrajinské vlády, povstalců, Ruska a OBSE.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Ministr zahraničních věcí Ruska Sergej Lavrov

Článek

Rusko je znepokojeno záměrem Kyjeva reorganizovat své vojenské síly na východě Ukrajiny, protože to může ohrozit mírové řešení krize. Dnes to podle agentury Reuters prohlásil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

„Ne, dnes žádné rozhovory nebudou,” citoval sputniknews.com ukrajinské velvyslanectví v Bělorusku. Důvody zrušení ambasáda neupřesnila. Schůzka byla domluvena ve čtvrtek. Lavrov v pátek oznámil, že o situaci na Ukrajině ve čtvrtek telefonicky jednal ruský prezident Vladimir Putin s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. O podrobnostech rozhovoru se ale nezmínil.

„Jakákoli akce související s vojenskými přípravami tomuto (mírovému) procesu nepomůže,” řekl podle Reuters Lavrov na tiskové konferenci, „doufáme, že tohle všechno nepovede k obnovení vojenských střetů.”

„Přeskupování jednotek je nyní v plném proudu a další jednotky jsou přisunovány, aby doplnily stavy na nejvíce ohrožených místech,” citoval TASS Porošenka. Ukrajinský parlament schválil rotaci frontových jednotek a částečné odvody branců, mobilizace se týká nově i lidí mezi 25 a 27 lety. Mobilizováno má být asi 100 000 vojáků. Má jít o reakci na sílící boje z tohoto týdne.

Na východě Ukrajiny sice panuje od prosince příměří, které však není plně respektováno, nicméně jeho narušování není tak časté jako na podzim, kdy se podařilo klid zbraní poprvé dohodnout.

Tvrdé boje se v posledních hodinách odehrály u letiště v Doněcku. Povstalci již ve čtvrtek ohlásili, že strategický bod prakticky celý obsadili, Kyjev dnes ale jejich tvrzení odmítl s tím, že letiště nadále kontroluje jeho armáda. Na poničené řídicí věži se bojuje o každé patro a střet připomíná boje o Stalingrad.

Reklama

Výběr článků

Načítám