Hlavní obsah

Rusku nařídili propustit loď Greenpace

– Hamburk • Aktualizováno

Mezinárodní soud pro mořské právo v Hamburku nařídil v pátek Rusku, aby na kauci 3,6 miliónu eur (98 miliónů korun) propustilo loď Greenpeace Arctic Sunrise a celou její třicetičlennou posádku. Tu Rusové zadrželi v září při protestu ekologických aktivistů u těžební plošiny Prirazlomnaja. Moskva verdikt odmítla s tím, že se pravomoc mezinárodního soudu na případ protestu Greenpeace nevztahuje.

Foto: Profimedia.cz

Loď Greenpeace Arctic Sunrise

Článek

Hamburský tribunál uznal stížnost Nizozemska, pod jehož vlajkou Arctic Sunrise plula a ve svém verdiktu uvedl: „Ruská federace má okamžitě propustit plavidlo Arctic Sunrise a všechny osoby, které byly zadrženy, po složení kauce nebo jiné finanční záruky Nizozemskem.”

Greenpeace verdikt uvítala. „Jsme šťastní, že soud rozhodl v náš prospěch,” prohlásil výkonný ředitel ekologického sdružení Kumi Naidoo a vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina k dodržování mezinárodního práva.

Moskva zadržení posádky obhajovala tím, že loď představovala „bezpečnostní hrozbu”. Od začátku ale mezinárodní soudní řízení v Hamburku bojkotovala a již dříve avizovala, že případný verdikt bude ignorovat, protože aktivisté akcemi u těžební plošiny porušili ruské zákony o výlučné ekonomické zóně a o kontinentálním šelfu.

Částečně však už Moskva podmínky splnila. U 29 ze 30 zadržených aktivistů ruský soud rozhodl, že mohou být propuštění na kauci ve výši dvou miliónů rublů každý (1,2 miliónu korun). Na svobodu po složení kauce zatím vyšli čtyři členové posádky. [celá zpráva]

Australskému radistovi však vazbu však soud v Petrohradu vazbu prodloužil o tři měsíce do 24. února.

Dva měsíce ve vazbě

Třicetičlennou posádku lodi Greenpeace Arctic Sunrise zadrželo ruské komando pobřežní stráže 19. září kvůli protestu u ropné plošiny Gazpromu Prirazlomnaja. Posádku zadrželi a uvalili na ni dvouměsíční vazbu.

Aktivisté původně čelili obvinění z pirátství, za které mohli dostat až 15 let. Později však úřady obvinění překvalifikovaly na výtržnictví, za což jim hrozí trest až sedmi let vězení. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám