Hlavní obsah

Rusko zesílilo hybridní aktivity na Slovensku, hlásí tamní tajné služby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenské vojenské zpravodajství i civilní tajná služba SIS zaznamenaly loni zintenzivnění hybridních aktivit Ruska na Slovensku. Vojenští zpravodajci zase dlouhodobě evidují aktivity ruské rozvědné zpravodajské služby, která na Slovensku působí prostřednictvím zpravodajských důstojníků na diplomatických pozicích, a rozložili vědecko-technickou špionážní síť Ruska.

Foto: Profimedia.cz

Ředitel Slovenské informační služby Michal Aláč

Článek

Obě tajné služby to uvedly ve zprávách o své činnosti v roce 2021. Slovensko loni i letos vyhostilo několik ruských diplomatů a rozhodlo o snížení počtu pracovníků ruské ambasády v zemi.

„Dlouhodobě je zaznamenáván trend nárůstu hybridních aktivit Ruské federace na území Slovenska. Tyto aktivity jsou realizovány prostřednictvím širokého spektra nástrojů od diplomacie až po působení cizích zpravodajských služeb, jakož i prostřednictvím strategické propagandy, jejímž cílem je negativně ovlivňovat veřejné mínění, nejvyšší státní představitele a státní instituce,” napsalo vojenské zpravodajství.

Bublan: Ruští agenti si mohli naklonit i někoho na Hradě

Domácí

Dodalo, že Rusko zneužívalo vnitropolitickou situaci na Slovensku a polarizaci společnosti na propagaci a šíření proruských poselství s cílem oslabit důvěru ve stát a státní instituce.

Podle SIS Rusko zintenzivnilo hybridní působení v informační, zpravodajské, společenské i kulturní oblasti.

Zelenskyj vyhodil šéfa tajné služby, špatně bránil Charkov

Válka na Ukrajině

Vojenské zpravodajství informovalo, že vedlo úspěšnou operaci ohledně rozložení mezinárodní vědecko-technické špionážní sítě Ruska. U ní odhalilo jednoho Slováka a slovenskou společnost, která podle něj sloužila jako krycí subjekt zpravodajských služeb Ruska na nákup technologií pro ruský letecký a kosmický program.

Slovensko v uplynulých dvou letech vyhostilo dohromady devět zaměstnanců ruského velvyslanectví. Naposledy k takovému kroku Bratislava přistoupila letos v březnu poté, co policie obvinila dva obyvatele Slovenska ve špionážní aféře ve prospěch Ruska.

Následně Slovensko také rozhodlo o snížení počtu pracovníků ruské ambasády v zemi o 35 osob, tedy na zhruba polovinu výchozího stavu.

Reklama

Výběr článků

Načítám