Hlavní obsah

Rusko zakázalo Jourové vstup do země

– Moskva • Aktualizováno

Ruská federace zakázala vstup na své území osmi činitelům Evropské unie včetně české místopředsedkyně Evropské komise Věry Jourové. S odkazem na ruské ministerstvo zahraničí o tom informovala agentura TASS.

Foto: Petr Horník, Právo

Eurokomisařka Věra Jourová

Článek

Kromě Jourové má vstup zakázán například i šéf Evropského parlamentu David Sassoli.

"Co nejdůrazněji odsuzujeme dnešní rozhodnutí ruských orgánů zakázat osmi státním příslušníkům Evropské unie vstup na ruské území. Tato akce je nepřijatelná, postrádá jakékoli právní odůvodnění a je zcela neopodstatněná," zdůraznili ve společném prohlášení předseda Evropské rady Charles Michel, předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropského parlamentu Sassoli.

Jourová v reakci na ruské opatření mířící proti ní uvedla, že se bude dál zasazovat za lidská práva, svobodu médií a demokracii.

Podle Ruska se jedná o reakci na krok Rady EU, která v březnu v kooperaci se Spojenými státy zakázala vstup do zemím Evropské unie (EU) šesti Rusům, kteří se měli podílet na otravě či věznění ruského opozičního předáka Alexeje Navalného a také na potlačování pokojných protestů.

Brusel také podle ruské diplomacie odmítá jakékoli návrhy Moskvy na řešení diplomatických problémů.

Putinův kritik dostal kvůli klipu Rammsteinu 2,5 roku. Šokující, uvedl kytarista

Kultura

„EU pokračuje v politice nelegitimních jednostranných omezeních vůči ruským občanům a organizacím. Tato praxe je v rozporu s chartou OSN a základními normami mezinárodního práva. Je doprovázena protiruskou hysterií a není podložena důkazy. Všechny naše návrhy na řešení jakýchkoli problémových otázek vzniklých mezi Ruskem a EU jsou ignorovány nebo odmítány,“ píše se ve vyjádření ruského ministerstva zahraničí.

Ministerstvo dodalo, že opatření EU nenechávají na pochybách, že skutečným cílem unie je omezit rozvoj Ruska. „Samozřejmě s vědomím a podporou USA, které neskrývají svůj zájem na přetvoření Evropy v arénu politických střetů,“ stojí v dokumentu.

Komu Rusko zakázalo vstup?
Ivars Abolinš – předseda lotyšské Národní rady pro elektronická média
Maris Baltinšová – ředitelka Státního jazykového střediska Lotyšska
Jacques Maire – francouzský poslanec a člen francouzské delegace v Radě Evropy
Jörg Raupach – vedoucí státního zastupitelství v Berlíně
David Maria Sassoli – předseda Evropského parlamentu
Åsa Scottová – vedoucí laboratoře chemické, biologické, radiační a jaderné bezpečnosti ze Švédské agentury pro obranný výzkum
Ilmar Tomusk – generální ředitel estonského jazykového inspektorátu
Věra Jourová – místopředsedkyně Evropské komise

Reklama

Výběr článků

Načítám