Hlavní obsah

Rusko vypustilo hypersonickou střelu Cirkon z lodě

Moskva

Rusko poprvé odpálilo hyperzvukovou střelu Cirkon z lodě. Ve čtvrtek to oznámila agentura TASS s odvoláním na dva armádní zdroje ze Severozápadního vojenského okruhu, kde test proběhl. Střela byla odpálena z fregaty Admiral Gorškov v Barentsově moři. Cirkon je jednou z Putinových „zázračných” zbraní, které mají překonat americké zbraně.

Foto: Profimedia.cz

Admiral Goškov odpaluje střelu Kalibr

Článek

„V souladu s programem testů Cirkonu na začátku tohoto roku Admiral Gorškov vypustil tuto raketu v Barentsově moři na pozemní cíl na jenom z vojenských cvičišť na severním Uralu,“ uvedl jeden ze zdrojů.

Další tuto informaci potvrdil s tím, že střela překonala při letu vzdálenost 500 km, což byl limit pro střely krátkého doletu stanovený ve smlouvě o likvidaci raket středního doletu INF, kterou loni vypověděly Spojené státy a následně pak i Ruská federace.

Zdroj dodal, že testy vypouštění Cirkonu z lodí budou v roce 2020 pokračovat: „Po ukončení programu testovacích odpalů z Admirala Gorškova budou tyto rakety vypuštěny z jaderných ponorek.“

„Nezranitelné” rakety Avangard připraveny k boji, hlásí Moskva

Evropa

Výrobce informaci odmítl potvrdit. Severní flotila ale loni zveřejnila tiskovou zprávu, že fregata Admiral Goškov dorazila na základnu Severodvinsk v Bílém moři, aby se připravila na testy nových zbraní.

Podle loňského sdělení prezidenta Vladimira Putina program proběhl podle plánu a střela během pozemního testu překonala devítinásobně rychlost zvuku. Uletěla přes tisíc kilometrů a zasáhla cíl na zemi. Prezident zdůraznil, že střela bude zařazena do výzbroje hladinových lodí a ponorek, které jsou vybavené systémem střel s plochou dráhou Kalibr.

Putin nařídil odpověď na test americké rakety

Evropa

Tajemník ministra obrany Alexej Krivoručko loni v listopadu sdělil, že se střely Cirkon zařadí do výzbroje fregaty Maršal Šapošnikov a jaderné ponorky Irkutsk, která se právě modernizuje. Podle dalších představitelů armády jí mají být vybaveny i všechny nové lodě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám