Hlavní obsah

Rusko vyneslo na oběžnou dráhu vojenský náklad. Použilo novou raketu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko použilo k vynesení vojenského nákladu, zřejmě špionážní družice řady EMKA, do vesmíru poprvé novou raketu Angara 1.2. Z kosmodromu Pleseck v Archangelské oblasti odstartovala 29. dubna, uvedla agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rusko vyneslo na oběžnou dráhu tajný vojenský náklad Video: Reuters

 
Článek

Ruské ministerstvo obrany oznámilo 30. dubna jen to, že Vzdušné a kosmické síly (VKS) vypustily raketu: „Ze státního testovacího kosmodromu ministerstva obrany Ruské federace v Archangelské oblasti bojová jednotka Kosmických VKS úspěšně vypustila lehkou raketu Angara 1.2 s kosmickou lodí ruského ministerstva obrany. Vypuštění rakety a vynesení kosmické lodě na vypočtenou orbitu proběhlo normálně.“

Raketa odstartovala v noci ve 22:55 moskevského času (20:55 SELČ).

Vynášený náklad ministerstvo neupřesnilo. Těleso označilo jako Kosmos 2555.

Rusko cvičilo simulované údery jadernými raketami Iskander

Evropa

Spekuluje se, že by mohlo jít o malý vojenský pozorovací satelit řady EMKA určený pro využití ve válce na Ukrajině. EMKA (Malý experimentální kosmický aparát) je určen pro optické pozorování a je vybaven běloruským optickým systémem společnosti BelOMO.

Ze 150 kg vážícího systému EMKA, inspirovaného komerčním satelitem SkySat využívaným společností PlanetLabs a vypuštěným v roce 2018, byl podle německých stránek Gunter´s Space Page vyvinut 250 kg vážící MKA-V a MKA-R. Právě posledně jmenovaný by měl být oním Kosmosem 2555. Obecně se tyto družice označují jako EMKA, protože se pohybují po podobných drahách.

Slovenská protivzdušná obrana zaznamenala ruský raketový útok v Zakarpatsku

Evropa

Jde o první operační lety Angary 1.2 po suborbitálním testu z roku 2014, který potvrdil, že všechny systémy fungovaly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám