Hlavní obsah

Rusko vyměnilo estonského špióna za svého agenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rusko v sobotu vyměnilo důstojníka estonské tajné služby Estona Kohvera odsouzeného za údajnou špionáž k 15 letům vězení za svého agenta Alexeje Dressena, který si v Estonsku odpykává trest 16 let vězení za špionáž. Oznámily to ruské agentury s odvoláním na sdělení ruské kontrarozvědky FSB.

Foto: Profimedia.cz

Důstojník estonské tajné služby KaPo Eston Kohver

Článek

Výměna se uskutečnila uprostřed mostu přes řeku Puisu, která tvoří hranici mezi oběma zeměmi.

Ministr vnitra Hanno Pevkur potvrdil, že Kohver, důstojník vnitřní bezpečnostní služby země, je zpět v Estonsku. Dodal, že se muž, držený téměř 13 měsíců v ruských věznicích, chystá na setkání s rodinou.

Kohverův obhájce Mark Feigin pak v prohlášení uvedl, že celé předání bylo organizováno na politické úrovni. Bylo podle něj načasováno tak, aby vylepšilo image ruského prezidenta Vladimira Putina před plánovaným vystoupením na zasedání OSN, cituje RFE (Radio Free Europe - Rádio Svobodná Evropa).

Kohver byl odsouzen letos v srpnu k 15 letům vězení a pokutě 100 tisíc rublů (zhruba 37 tisíc korun) v ruském Pskově na základě obvinění ze špionáže a dalších tří trestných činů.

Ruská tajná služba FSB tvrdila, že Estonec byl 5. září loňského roku dopaden na ruském území v blízkosti estonského příhraničního města Luhamaa. Měl u sebe pistoli Taurus s náboji, 5000 eur (asi 138 tisíc korun), odposlouchávací zařízení a další speciální techniku pro výzvědnou činnost.

Estonsko ale obvinění Kohvera rozhodně odmítlo, tvrdilo, že byl odvlečen na území Ruska neznámými osobami a v oblasti působil v rámci boje s pašeráky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám