Hlavní obsah

Rusko vyhostilo pět polských diplomatů

– Moskva/Varšava

Ruské ministerstvo zahraničí si v pátek podle agentury RIA Novosti předvolalo polského velvyslance v Moskvě Krzysztofa Krajewského a předalo mu protest proti tomu, že Varšava minulý týden vyhostila tři pracovníky ruského velvyslanectví. Moskva také informovala, že za nežádoucí považuje pět zaměstnanců polské ambasády v Moskvě.

Foto: Profimedia.cz

Polské velvyslanectví v Moskvě.

Článek

Polské ministerstvo zahraničí vyhoštění pěti svých lidí potvrdilo. Uvedlo, že polský velvyslanec na ruském ministerstvu zahraniční převzal nótu.

Ministerstvo zahraničí ve Varšavě vyhoštění tří Rusů minulý týden zdůvodnilo porušením podmínek diplomatického statusu a prováděním činností poškozujících Polskou republiku.

Moskva kroky Polska označila za „provokativní“ a uvedla, že „Varšava úmyslně pokračuje v kurzu vedoucímu k dalšímu zhoršení a ničení vzájemných vztahů“. Vypovězením pěti pracovníků polského velvyslanectví hrozila Moskva již minulý týden, v pátek velvyslanci Krajewskému rozhodnutí o vyhoštění oficiálně oznámila.

Moskva opět postupovala jako v Praze, kdy vyhostila o dva diplomaty více, tedy dvacet za 18 vyhoštěných Českou republikou, která uvedla, že šlo jen o agenty pod diplomatickým krytím.

Rusko vyhostí 20 pracovníků české ambasády, vláda pro ně pošle speciál

Domácí

Polsko Rusy vyhostilo na znamení solidarity se Spojenými státy, které minulý týden za nežádoucí osoby označily deset ruských diplomatů a uvalily sankce na skoro čtyři desítky jednotlivců a firem. Podle Washingtonu šlo o odpověď na ruské vměšování do loňských amerických prezidentských voleb a kybernetické útoky proti americkým vládním agenturám.

Šéf zahraničního výboru dolní komory ruského parlamentu Leonid Sluckij kvůli tomuto gestu vůči Spojeným státům o Polsku řekl, že „jedná jako opravdový vazal USA a snaží se nelišit se od velkého bratra ve Washingtonu v protiruské rétorice a útocích“.

Reklama

Výběr článků

Načítám