Hlavní obsah

Rusko v Sýrii vyzkoušelo supermoderní tank T-14 Armata

– Moskva

Rusko vyzkoušelo v bojových podmínkách v Sýrii svůj nový revoluční tank T-14 na pásové platformě Armata. Uvedl to v pořadu televize Rossija-1 ministr průmyslu Denis Manturov v rozhovoru, který poskytl televizní stanici Rossija-1.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruský tank T-14 Armata na přehlídce

Článek

„Ano, je to naprostá pravda, (tanky T-14) byly vyzkoušené v Sýrii,” odpověděl ministr na otázku moderátorky. „V bojových podmínkách, v Sýrii, šlo právě o tento typ testu, jak jistě chápete, proto je využili všech nuancí (testů),“ dodal ministr.

O výsledcích testů se Manturov nezmínil, zdůraznil však, že v příštím roce by měly začít dodávky sériově vyrobených T-14 bojovým jednotkám. Dodal, že se ještě tank upravuje, aby nebyl tak drahý. Jeho vysokou stávající cenu, která podle expertů dosahuje až 250 milionů rublů (85 milionů korun) a je jedním z hlavních důvodů, proč se zařazení do výzbroje protahuje, však obhajoval: „T-14 je drahý, protože se stále ještě podrobuje cyklu doplňujících testů a modernizaci, neboť ministerstvo nařídilo uplatnit dodatečná technická řešení, aby se v příštím roce zahájila sériová výroba.“

Tank se poprvé představil v roce 2015 na vojenské přehlídce na moskevském Rudém náměstí. Ve výzbroji ruské armády měl být už v roce 2018, ale pokračující vývoj a úpravy vedly ke zdržení.

Rusko odhalilo sedm nových bojových zbraní včetně tanku T-14 Armata

Evropa
Revoluční tank T-14
Agentura TASS zdůraznila, že jde o jediný tank třetí generace na světě. Má revoluční koncepci, protože tříčlenná posádka nesedí ve věži sedí vepředu ve zvláštní kapsli, která je silně pancéřovaná. Tank vyzbrojený automaticky nabíjeným 125 mm kanónem 2A82 a dvěma kulomety o rážích 7,62 mm a 12,7 mm, využívá všech dostupných způsobů ochrany včetně modulárního pancéřování a aktivní schopné zničit granáty a střely před jejich dopadem.
T-14 vznikl na univerzálním pásovém podvozku Armata, který využívá i pásový obrněný transportér T-15 a samohybná dělová houfnice 2S35 Koalicija-SV.

Vzhledem k ceně se armáda do zavádění T-14, které mají i potíže s motory, nijak nežene. Má pocit, že modernizované T-90M s podkaliberní municí jsou v dnešní době stále na výši. Není si také jista koncepcí, kdy posádka není ve věži, což ji sice zajišťuje vyšší bezpečnost, je však závislá na senzorech.

Zájem z ciziny

Podle ministra je však o T-14 zájem v zahraničí a už přišly předběžné objednávky, není ale jasné, z jakých zemí. Jednat se o nich bude rovněž už napřesrok, poznamenal Manturov: „Od začátku příštího roku, poté, co začnou dodávky sériových strojů ministerstvu obrany, budeme pracovat se zahraničními zákazníky na povolení k vývozu.“ Zatím se jednat nemohlo, protože se zahraničním zájemcům nemohla poskytnout kompletní dokumentace.

Ruský polygon v Sýrii

Sýrie, kde Rusko podporuje prezidenta Bašára Asada, se stala polygonem pro nové ruské zbraně, ať už to byly bitevní vrtulníky Mil Mi-28, nebo bojová letadla páté generace Suchoj Su-57.

Rusové testují v Sýrii nejnovější suchoje páté generace

Blízký a Střední východ

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám