Hlavní obsah

Hotovo. Rusko uzná nezávislost Luhanské a Doněcké republiky, rozhodl Putin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Rusko uzná nezávislost obou povstaleckých republik v Donbasu. Sdělil to v pondělí ruský prezident Vladimir Putin svému francouzskému protějšku Emmanuelu Macronovi a německému kancléři Olafu Scholzovi v telefonickém rozhovoru. Oba státníci vyjádřili rozčarování. Pro uznání nezávislosti Luhanské a Doněcké lidové republiky se vyslovili také členové ruské bezpečnostní rady, kterou šéf Kremlu v pondělí narychlo svolal.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Francouzský prezident a německý spolkový kancléř vyjádřili zklamání nad tímto vývojem. Zároveň dali najevo svou připravenost pokračovat v rozhovorech,“ uvádí tisková zpráva Kremlu.

Uznání nezávislosti Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky by podle analytiků mohlo uvolnit cestu k ruské vojenské intervenci vůči Ukrajině.

Vůdci obou povstaleckých donbaských republik Denis Pušilin a Leonid Pasečnik v pondělí Putina znovu vyzvali, aby jejich nezávislost uznal, a požádali, aby s nimi Rusko uzavřelo dohody o přátelství a spolupráci, a to i v obraně. K uznání „lidových republik“ již dříve vybídli prezidenta také ruští poslanci.

Putin na bezpečnostní radě vydeptal a ponížil šéfa rozvědky

Evropa

Rusko uznáním nezávislosti obou separatistických regionů de facto pohřbívá dohody z Minsku. Ty předpokládají, že budoucí status ukrajinské Luhanské a Doněcké oblasti bude řešen mírově a bude předmětem jednání mezi kyjevskou vládou a lídry povstalců.

Krok Moskvy je také jednoznačným porušením Budapešťského memoranda z roku 1994, v němž se Rusko zavázalo respektovat suverenitu a územní celistvost Ukrajiny, která se výměnou za bezpečnostní záruky vzdala jaderného arzenálu ze sovětské éry. Ke garanci teritoriální integrity ukrajinského území se Moskva zavázala také ve smlouvě o přátelství, spolupráci a partnerství z roku 1997. Tu Kyjev v roce 2019 kvůli anexi Krymu a otevřené podpoře separatistů v „lidových“ republikách neprodloužil, čímž přestala platit.

Během porady zaznívaly argumenty, že v Donbasu žije na 800 tisíc ruských občanů, které je nutné ochránit před „genocidou“. Místopředseda bezpečnostní rady a bývalý prezident a premiér Dmitrij Medveděv připomněl, že většina Rusů by uznání nezávislosti republik v Donbasu podpořila.

Letiště v Doněcku ostřelují, tvrdí reportér ruské agentury

Evropa

V době, kdy Medveděv byl prezidentem, Rusko svedlo krátkou válku s Gruzií a poté uznalo nezávislost separatistických gruzínských provincií Abcházie a Jižní Osetie, v nichž má Rusko nyní své jednotky.

Kreml v pondělí odmítl odpovědět na dotaz, zda zasáhne v Donbasu, pokud o to tamní separatisté požádají, napsala agentura Reuters. Situace na východě Ukrajiny je nadále napjatá, proruští separatisté a ukrajinské úřady se navzájem viní z ostřelování a porušování příměří.

Lavrov: Není jiná možnost. Musíme uznat nezávislost Luhanské a Doněcké republiky

Evropa

Počet incidentů narůstá. Zpravodaj agentury RIA Novosti informoval, že z letiště ve městě Doněck se ozývají exploze a místo je ostřelováno. Navečer přišly zprávy, že v centru Doněcka byly slyšet exploze. Jejich povaha je nejasná, uvedl Reuters.

Ruská tajná služba FSB prohlásila, že blíže neurčený typ střely z Ukrajiny v pondělí zasáhl a zničil stanoviště pohraničníků v ruské Rostovské oblasti.

Ruská armáda zabila pět narušitelů na hranicích s Ukrajinou, tvrdí Moskva

Evropa

Rusko tvrdí, že jeho ozbrojené složky zlikvidovaly skupinu „diverzantů“, kteří se z Ukrajiny pokusili o narušení ruské hranice. Bezpečnostní složky zabily pět „narušitelů“ hranice v Rostovské oblasti. Kyjev vzápětí ruské tvrzení označil za falešnou zprávu.

Reklama

Výběr článků

Načítám