Hlavní obsah

Rusko stahuje vojáky od hranic s Ukrajinou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Rusko v minulých dvou dnech výrazně snížilo stavy svých jednotek na hranicích s Ukrajinou. V pondělí to oznámil kyjevský list Ukrajinska pravda s odvoláním na armádní zdroje. V současné době je podle nich v pohraničních oblastech soustředěno na 10 tisíc ruských vojáků, zatímco údaje z minulého týdne hovořily o počtech dvojnásobně až trojnásobně vyšších.

Foto: Stringer, Reuters

Ruské tanky v západoruském městě Vesjolaja Lopan zhruba 12 kilometrů od ukrajinské hranice.

Článek

Podle ukrajinských vojenských zdrojů se pravděpodobnost ruské invaze na východě Ukrajiny snižuje.

„Už druhý den je patrný odchod vojáků, jejich počet v pohraničních oblastech nepřevyšuje 10 tisíc,” řekl agentuře Unian šéf ukrajinského Střediska pro vojenská a politická studia Dmytro Tymčuk. Neznamená to ale podle něj, že „Ukrajinci se mohou sbalit a jít domů”.

Tymčukovu informaci agentuře AFP potvrdil mluvčí ukrajinského ministerstva obrany Olexij Dmytračkivskyj. Důvodem podle něj může být pouhá obměna jednotek, pohyby vojsk ale mohou souviset i s nedělním rusko-americkým vyjednáváním o uvolnění v rusko-ukrajinských vztazích. USA opakovaně varovaly Moskvu před dalšími akcemi proti Ukrajině. [celá zpráva]

Sto tisíc byl nadsazený odhad

Šéf ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany Andrij Parubij minulý čtvrtek prohlásil, že Rusko už stáhlo k hranicím s Ukrajinou na 100 tisíc vojáků. [celá zpráva]

Podle západních expertů je ale tento údaj výrazně nadsazený. Spojené státy odhadovaly stav ruských vojsk na 20 tisíc, západoevropské bezpečnostní agentury uváděly počátkem minulého týdne počet 30 tisíc.

Rusko začalo soustřeďovat své jednotky při ukrajinských hranicích souběžně se záborem Krymského poloostrova. Ruští vojáci a neoznačení příslušníci ruských speciálních jednotek jsou rozmístěni hlavně při hranicích s Charkovskou, Doněckou a Luhanskou oblastí osídlených silnou ruskojazyčnou menšinou. Jejich přítomnost na dostřel od ukrajinské hranice zdůvodňuje Moskva obavou z protiruských nacionalistických nálad na Ukrajině. Ve zmíněných třech oblastech ale rostou federalizační a separatistické tendence.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám