Hlavní obsah

Rusko se po vypovězení ozbrojovací smlouvy hned pustilo do vývoje nových raket

Moskva

Vyvinout do dvou let pozemní verzi střely s plochou dráhou Kalibr nařídil v úterý ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Spolu s ní nařídil vyvinout i pozemní systém delšího dosahu využívající hyperzvukové střely, uvedla agentura TASS. Jde o reakci na to, že Spojené státy vypověděly v pátek smlouvu o likvidaci raket středního doletu INF s dosahem 500 až 5000 km.

Foto: Reuters

Odpal střely Kalibr

Článek

„Během let 2019 až 2020 je pro nás nutností vyvinout pozemní verzi námořního systému Kalibr se střelou s plochou dráhou letu, která bude mít delší dolet než ty, které se tak dobře osvědčily v Sýrii,“ řekl ministr obrany Šojgu na tematickém zasedání na ministerstvu.

Dodal, že ve stejné době je potřeba vyvinout i pozemní systém využívající hyperzvukových střel, které se pohybují minimálně pětkrát rychleji, než se šíří ve vzduchu zvuk.

Ministr nařídil náměstkovi Alexeji Krivoručkovi zajistit finance na vývoj pozemních střel a raket v rámci přerozdělení prostředků stávajícího obranného rozpočtu i v rámci chystaného rozpočtu na léta 2020-2021.

Šojgu zdůraznil, že jde o reakci na americké rozhodnutí vypovědět smlouvu INF. [celá zpráva]

Ruský prezident Vladimir Putin poté v sobotu rozhodl, že od smlouvy odstoupí i Rusko a nařídil ministerstvu obrany podniknout reciproční opatření. Spojené státy podle ministra už aktivně pracují na vytvoření pozemních raket s doletem přes 500 kilometrů, které překročí rámec omezený smlouvou INF.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu zahájil přehlídku ke Dní vítězství na Rudém náměstí

Důležité proto bude zvýšit i dolet stávajících raket krátkého doletu země-země.

Jak připomněl list Vedomosti, Šojgu o víkendu ujistil prezidenta, že nové střely a rakety středního doletu vzniknou bez vyšších výdajů rozpočtu. Důvodem je, že se upraví stávající námořní a vzdušné systémy. Rakety Kalibr se nyní odpalují jen z lodí a ponorek. V případě hyperzvukového systému půjde zřejmě o úpravu střel vzduch-země Kinžal vypouštěných z letadel.

Smlouva INF z roku 1987 zlikvidovala celou kategorii zbraní o doletu 500 až 5000 kilometrů. USA tvrdí, že Rusko porušilo smlouvu rozmísťováním nové střely Novator 9М729, jejíž dolet podle Američanů přesahuje 500 kilometrů. Rusové to popírali.

Američané tvrdili, že jde o pozemní verzi rakety Kalibr, která má ve verzi 3M54T dostřel až 660 km a v případě 3M14T dokonce 1500 až 2500 km. Šojgovo nařízení ale může ukazovat, že tomu tak není a možná skutečně půjde o vylepšený systém Iskander, protože nová střela s plochou dráhou letu využívá podobná odpalovací zařízení. Rusko tvrdí, že Novator 9M729 má dostřel jen 480 km. [celá zpráva]

Foto: Pool, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin si v Kremlu připíjí s ministrem obrany Sergejem Šojguem

Když Putin oznamoval odstoupení od smlouvy, uvedl, že Moskva podle Putina nehodlá rozmístit v Evropě ani ve světě žádné rakety, pokud tak neučiní Spojené státy: „Neměli bychom a nenecháme se zatáhnout do nákladných závodů ve zbrojení.” [celá zpráva]

Střela Novator 9M72
Ruské střely s plochou dráhou letu Novator 9M72 podle Spojených států a vedení NATO porušují dohodu o Likvidaci raket středního doletu (INF). Údajně mají několikanásobně větší dolet než povolených 500 km. Rusko to popírá.
Novator 9M72 jsou střely s plochou dráhou letu vypuštěné ze země z mobilních ramp.
Střelu vyvíjela společnost Novator od počátku nového tisíciletí a poprvé byla odpálena v červenci 2014. Následně byla vypuštěna o rok později. Při prvních letech nepřekonala hranici doletu 500 km, pak ale americké Národní středisko pro vzdušné a kosmické zpravodajství NASIC spadající pod americké letectvo USAF uvedlo, že má maximální dolet 2500 km, a tudíž porušuje smlouvu INF. V listopadu 2016 USA požádaly o ustavení komise, která by prověřila, zda střela odpovídá regulím INF.
V únoru 2017 byly střelami vybaveny dva prapory. Do konce loňského roku Rusko údajně vyrobilo stovku těchto střel o délce šest až osm metrů a průměru 53 cm.
Odpalovací zařízení je podobné, jaké se používá u střel Iskander.
Spojené státy na existenci střely SSC-8 reagovaly zahájením vývoje vlastní střely středního doletu. Potvrdily to v listopadu 2017.

Reklama

Výběr článků

Načítám