Hlavní obsah

Rusko se ohradilo proti kritice států G7

Novinky, BBC

Ruští představitelé se v pátek ohradili proti kritice skupiny nejvyspělejších zemí G7 a Číny. Podle nich je neobjektivní a neopodstatněná. Státy G7 se pouze snaží ospravedlnit gruzínskou agresi do obou separatistických provincií, řekl ruský ministr zahraničí.

Článek

V prohlášení skupiny G7, které ruským představitelům vadí, se mimo jiné uvádí: "Odsuzujeme postup našeho partnera ve skupině G8... Hluboce litujeme, že Rusko použilo v Gruzii nepřiměřené síly a že stále okupuje část gruzínského území."

Skupině G7 také vadí, že Rusko svým jednostranným uznáním obou regionů porušuje mezinárodní právo.

Již ve čtvrtek se k nedávnému konfliktu v Gruzii vyslovil ruský premiér Vladimir Putin, který vyslovil podezření, že za vyprovokováním konfliktu mohly stát mocenské zájmy části americké exekutivy, která se snažila pomoci jednomu z prezidentských kandidátů v blížících se volbách.

Mluvčí Bílého domu Dana Perinová odmítla Putinovy závěry jako "mylné". "Naznačovat, že Spojené státy něco takového zorganizovaly kvůli politickému kandidátovi - to nezní nijak rozumně," řekla Perinová a dodala: "Tato tvrzení jsou v první řadě zjevně nepravdivá, zní to ale i tak, že jeho odborníci na obranu, kteří něčemu takovému věří, mu opravdu špatně radí."

Prezident Dmitrij Medveděv se k další slovní přestřelce mezi Ruskem a západem zatím nevyjádřil. 7. srpnaGruzie posílá do separatistického regionu Jižní Osetie armádu. 8. srpnaGruzínský prezident Michail Saakašvili oznámil, že většina Jižní Osetie „byla osvobozena“. Rusko posílá vojáky a slibuje ubránit obyvatele oblasti s ruskými pasy. 12. srpnaRuský prezident Dmitrij Medvěděv oznamuje, že nařídil zastavit vojenské operace proti Gruzii. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy zahajuje vyjednávání o uzavření příměří. 15. srpnaGruzie přistoupila na dohodu zprostředkovanou Francouzi. 16. srpnaMedvěděv podepsal dohodu o příměří, ruská vojska ale vnikají hlouběji do gruzínského vnitrozemí a pokračují směrem k metropoli Tbilisi. 18. srpnaMoskva oznámila stahování z Gruzie, Tbilisi ji obviňuje, že klid zbraní nedodržuje. 20. srpnaAbcházie, další odštěpenecký region, požádala Rusko o uznání její samostatnosti. Rusko zmrazilo spolupráci s NATO. 26. srpnaRusko formálně uznalo Jižní Osetii a Abcházii.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám