Hlavní obsah

Rusko přesunulo k Ukrajině třímachové stíhačky

Kyjev/Moskva

Záchytné stíhací letouny MiG-31 přesunulo Rusko do Rostovské oblasti, odkud mohou tyto stroje létající až trojnásobnou rychlostí zvuku kontrolovat vzdušný prostor nad celou Luhanskou oblastí. Uvedl to ve středu člen ukrajinské národní bezpečnostní rady Andrij Lysenko.

Foto: Reuters

Ruský záchytný stíhač MiG-31

Článek

„Na letiště Millerovo v Rostovské oblasti byla přesunuta letecká skupina, která měla základnu v Permu,“ oznámil Lysenko. „Na hranici s Ukrajinou byly rozmístěny radarové stanice a stíhací letouny MiG-31, které mohou kontrolovat vzdušný prostor nad celou Luhanskou oblastí,“ dodal.

Dvoumotorové MiG-31 patří k nejvýkonnějším strojům ruského letectva. Nevynikají sice zvláštní obratností, jako Suchoje Su-27 nebo MiGy-29, ale dosahují rychlosti až 3000 km/h, jejich radar o dosahu přes 300 km je schopen sledovat 24 cíle současně a na osm z nich navádět rakety. Ve výzbroji má záchytná stíhačka rakety vzduch-vzduch dlouhého doletu R-33S a R-37 a rakety středního doletu R-77.

Foto: Reuters

Ruský nadzvukový záchytný stíhač MiG-31 poblíž Norska

Lysenko zmínil také ztráty ukrajinských vojáků za posledních 24 hodin. Zahynuli dva ukrajinští vojáci a zraněno jich bylo dalších 13. Ukrajinské vládní jednotky podle něj čelily 43 útokům ze strany separatistů.

Palba separatistů z raketometů zabila ve vsi Toškivka v Luhanské oblasti tři civilisty a zranila další čtyři, včetně dvou dětí, dodal v další zprávě luhanský gubernátor Henadij Moskal.

Radnice Doněcku, hlavní povstalecké bašty na východě země, na svém webu oznámila, že při ostřelování města zahynuli dva civilisté a dalších šest utrpělo zranění.

Podle Lavrova plánuje útok Kyjev

Ukrajinská vláda se obává, že přisouvání ruských sil ke společné hranici avizuje brzký útok separatistů. Kyjev a NATO tvrdí, že separatisté dostali z Ruska posily i těžké zbraně. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov ale ve středu naopak uvedl, že útok chystá Kyjev. Podle něj to jasně ukazuje ekonomická blokáda Donbasu a rozhodnutí Kyjeva neposílat tam důchody a sociální dávky.

„Je smutné samo o sobě připravit důchodce o důchody a o sociální dávky všechny, kteří na ně mají nárok. Pro lidi je to tragédie. (...) Je ale i podezření, že za tímto příkazem je nejen a pouze snaha hospodářsky a sociálně udusit tento region, ale i připravit půdu pro další vojenský vpád a pro další pokus problém vyřešit násilím,“ prohlásil Lavrov před ruskými poslanci.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Ruský ministr zahraničních věcí Sergej Lavrov

Kyjev je podle Lavrova pod vlivem „strany války“, která se snaží udělat vše, aby dosáhla vyloučení povstalců z mírových rozhovorů a přiměla Západ, aby dotlačil Moskvu k tomu, že bude vystupovat jako jedna ze stran konfliktu. Podle Lavrova je to „kontraproduktivní a provokativní linie bez šance na úspěch“.

Ruský ministr vyzval Kyjev, aby začal jednat přímo s „těmi, kteří povstali proti nezákonnému, protiústavnímu státnímu převratu a odmítli žít podle pravidel, která organizátoři a vykonavatelé převratu začali vnucovat celé zemi“. Dalším krokem by mělo být navázání vztahů mezi zástupci Kyjeva a Donbasu s cílem dosáhnout vzájemně přijatelné dohody.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám