Hlavní obsah

Rusko přeruší dopravní a poštovní spojení s Gruzií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Rusko se rozhodlo přerušit dopravní a poštovní spojení s Gruzií. Jde o odvetné opatření za nedávné zadržení skupiny důstojníků ruské vojenské rozvědky. Podle zpravodajských agentur Rusko přeruší veškeré poštovní, letecké, silniční, železniční a námořní spojení s touto zakavkazskou republikou. MZV kvůli napjatým vztahům mezi oběma zeměmi nedoporučuje Čechům cestovat do některých oblastí Gruzie.

Článek

Oznámení Ruska zaznělo krátce poté, co Gruzie uvedla, že čtyři důstojníky zatčené minulý týden kvůli špionáži předá zástupci Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. (OBSE). Zatím není bezprostředně jasné, zda ruské úřady o chystaném propuštění zadržených věděly. Zadržení již v pondělí večer letecky odcestovali do Moskvy.

OBSE v roli zprostředkovatele

Mluvčí OBSE ve Vídni Michail Jevstasjev prohlásil, že organizace se ujala role zprostředkovatele mezi Gruzií a Ruskem, a že čtveřice důstojníků bude obvinění ze špionáže zproštěna. "Tohle je domnělý špionážní případ, nic nebylo prokázáno. Nemůže být ani řeči o tom, že by byli dáni do vazby," řekl Jevstasjev.

Výkonný předseda OBSE belgický ministr zahraničí Karel De Gucht se v pondělí odpoledne SELČ v Tbilisi setkat s gruzínským prezidentem Michailem Saakašvilim. Gucht byl v uplynulých dnech se Saakašvilim, gruzínským ministrem zahraničí Gelou Bežuašvilim a jeho ruským protějškem Sergejem Lavrovem v neustálém kontaktu.

MZV varuje před cestou do Gruzie

České ministerstvo zahraničí nedoporučuje českým občanům jezdit v tyto dny do některých oblastí Gruzie, zvláště do mezinárodně neuznaných republik Abcházie a Jižní Osetie, podporovaných Ruskou federací.

Podle českého konzula v Gruzii Jozefa Vrabce ale nehrozí českým občanům v jihokavkazské republice přímé nebezpečí.

Reklama

Související témata:

Související články

Rusko pozastavuje stahování vojáků z Gruzie

Ruské ministerstvo obrany v sobotu oznámilo, že pozastavilo stahování vojáků ze dvou základen v Gruzii, odkud mají vojáci odejít do konce roku 2008. Reaguje...

Výběr článků

Načítám