Hlavní obsah

Rusko otestovalo raketu Topol M schopnou proniknout protiraketovým štítem

ČTK, Ria Novosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Ruská armáda ve čtvrtek úspěšně otestovala modernizovanou strategickou balistickou raketu RS-12M ICBM. Střela vypálená z kosmodromu Pleseck zasáhla 6000 kilometrů vzdálený cíl na Kamčatce. Cílem bylo vyzkoušet novou hlavici a její schopnost proniknout americkým protiraketovým štítem.

Článek

Raketu naposled Rusko testovalo 8. prosince 2007.

"Experimentální hlavice rakety zasáhla s vysokou přesností vybraný cíl na vojenské střelnici na poloostrově Kamčatka. Demonstrovala schopnost přesných úderů na velmi dobře chráněné cíle,“ uvedl mluvčí Strategických raketových sil, plukovník Aleksander Vovk.

Na testu se společně podílely Ruské strategické raketové síly a Kosmické síly. Raketa byla odpálena v 12:36. Cílem testu nebylo jen vyzkoušet modernizovaný nosič, jehož životnost byla prodloužena, aby mohl být využíván po dalších 21 let, ale hlavně se zkoušela nová bojová hlavice. Ta má být schopna pronikat protiraketovým štítem, jaký USA plánují vybudovat v ČR a Polsku.

Úpravy Topolu a hlavice

Vovk uvedl i vylepšení Topolu: „Tato vylepšení zahrnují zlepšené schopnosti stealth(střela je obtížněji zjistitelná radarem), i variabilitou trajektorie a použití hlavice schopné proniknout jakýmkoli protiraketovým štítem.“

Podle Vovka jde o ekonomicky výhodnou asymetrickou odpověď na nákladný americký systém. Z testu získaná data budou také využita při pro další zlepšení schopností ruským mobilních balistických jednotek.

Střela RS-12M Topol-M (SS-25 Sickle)

Modernizované mezikontinentální třístupňové balistické rakety RS-12M Topol-M (v kódu NATO SS-25 Sickle) jsou páteří ruských jaderných sil. Jsou schopny zasáhnout cíl na vzdálenost 11 000 kilometrů. Standardně jsou vybaveny jednou termonukleární hlavicí o ekvivalentu 550 kilotun.

Životnost střel byla prodloužena do roku 2030. Střely jsou modernizovány, zlepšují se schopnosti hlavic provádět okamžité změny trajektorie i jejich vlastnosti stealth, aby byly obtížněji zjistitelné radarem.

V případě potřeby mohou být nosiče vybaveny šesti samostatně naváděnými hlavicemi. Střely s vícenásobnými hlavicemi mohou proniknout i vrstveným protiraketovým obranným systémem. Jednotlivé hlavice mohou v závěrečné fázi letu prudce manévrovat, používají rušiče, vypouštějí klamné cíle a odolávají elektromagnetickým impulzům i přímému fyzickému poškození pláště.

Verze na mobilních odpalovacích zařízeních RS-12M1 výrazně snižuje možnost jejich lokalizace, a tím i zasažení.

  • Hmotnost při startu: 47,1 t
  • Délka rakety cca 22,7 m
  • Průměr rakety: 1,86 m.
  • Zařazeny do výzbroje: 1997

Moskva také nyní zvažuje zlepšit spolehlivost a účinnost letových stabilizátorů, které raketě dovolí letět k cíli způsobem podobným řízeným střelám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám