Hlavní obsah

Rusko odmítlo tribunál k sestřelenému malajsijskému boeingu

New York
Aktualizováno

Rusko v pondělí na schůzi Rady bezpečnosti OSN odmítlo návrh skupiny pěti zemí na zřízení mezinárodního tribunálu pro vyšetření okolností loňské katastrofy malajsijského dopravního letadla nad ukrajinským Donbasem a předložilo vlastní návrh rezoluce. Ani ta ale neprošla.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Trosky zříceného boeingu.

Článek

Podle západních diplomatů se předpokládalo, že Rada bezpečnosti bude o návrhu rezoluce hlasovat do konce července, ale její obsah je stále nejasný. Pondělní debata uvázla kvůli sporům mezi Ruskem a ostatními státy. Západní diplomaté o výsledcích schůze informovali v úterý.

K vytvoření mezinárodního tribunálu vyzvali v návrhu rezoluce zástupci Malajsie, Austrálie, Ukrajiny, Belgie a Nizozemska, které bylo pověřeno hlavním vyšetřováním katastrofy a mělo v letounu na lince MH17 nejvíc pasažérů. Rusko, které má v Radě bezpečnosti právo veta, ale rezoluci odmítlo a předložilo návrh vlastní. Prezident Vladimir Putin už dřív projekt mezinárodního tribunálu označil za kontraproduktivní a předčasný.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z místa, kam se zřítil malajsijský boeing Video: Reuters

Ruský návrh se o vytvoření tribunálu nezmiňuje. Vyzývá k potrestání viníků a pověřuje generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna, aby během dvou týdnů informoval Radu bezpečnosti „o krocích, které by rozšířily roli OSN při vyšetřování“. Šéf OSN by rovněž měl jmenovat zvláštního zmocněnce pro vyšetřování incidentu. Západní státy ruský návrh odmítly.

Ukrajina a její západní spojenci jsou přesvědčeni, že malajsijský letoun byl loni 17. června zasažen raketou Buk M3 odpálenou z území ovládaného proruskými separatisty. Rusko naopak tvrdí, že raketu Buk M1 odpálila ukrajinská armáda.

Reklama

Výběr článků

Načítám