Hlavní obsah

Rusko na sankce odpoví sankcemi

Novinky, rei
Moskva
Aktualizováno

Ani druhá vlna sankcí vůči ruským představitelům kvůli připojení Krymu k Ruské federaci nezůstane v Moskvě bez odezvy. Ve čtvrtek to podle agentury Interfax prohlásil náměstek ruského ministra zahraničí Grigorij Karasin. Ministerstvo podle něj doporučí prezidentovi a vládě zavedení sankcí podobných těm, které ve čtvrtek oznámily Spojené státy a Evropská unie.

Foto: Milan Malíček, Právo

Náměstek ruského ministra zahraničí Grigorij Karasin

Článek

„Sankce ponechané bez odpovědi jen povzbuzují apetit,“ uvedl Karasin a dodal, že Moskva má se západními sankcemi zkušenosti z minula, takže ví, jak reagovat. Mezitím ruský prezident Vladimir Putin potvrdil, že Moskva bude zatím reagovat omezením vzájemného cestovního styku.

Podle Karasina jsou sankce „z mezinárodně právního hlediska absolutně nezákonné“.

USA a EU ve čtvrtek rozšířily své sankce vůči dalším ruským představitelům z okolí prezidenta Vladimira Putina a postižena bude také banka Rossija. Varovaly také, že nemusí zůstat jen u postihů jednotlivců, ale sankčním režim by mohl zasáhnout celá klíčová odvětví ruské ekonomiky. [celá zpráva]

Ruská diplomacie v pátek reagovala prohlášením, že ani to neohrozí úvěrovou spolehlivost Ruska na trzích.

Připište nás tam všechny, vzkázali poslanci

To, že se sankce Ruska nedotknou, dali ostentativně najevo i zákonodárci z obou komor ruského parlamentu, když Washington vyzvali, aby je a všechno ostatní, kteří podpořili připojení Krymu, přidal na sankční seznam.

Moskva zároveň opakuje, že sankce nezůstanou bez odvety. Dříve upozorňovala, že nemusí být nutně obdobné. Rusko ve čtvrtek oznámilo, že zakazuje vstup na své území devíti americkým zástupcům včetně poradců prezidenta Baracka Obamy či předsedovi Sněmovny reprezentantů Johnu Boehnerovi.

Všechny tři strany ovšem zdůrazňují, že jsou ochotny vyřešit spor diplomatickou cestou a nezacházet s postihy dál. Rozdílné názory ohledně Ukrajiny a Krymu ale přetrvávají.

Reklama

Související témata:

Související články

Nekupujte ruské akcie, přitvrzuje Bílý dům

Bílý dům doporučil investorům, aby se vyhnuli nákupům ruských akcií. Jde o stupňující se politickou rétoriku v souvislosti s rozhodnutím Moskvy včlenit...

Výběr článků

Načítám