Hlavní obsah

Rusko musí zaplatit miliony vyhoštěným Gruzíncům, rozhodl soud ve Štrasburku

Aktualizováno

Rusko musí zaplatit deset milionů eur (258 milionů korun) skupině nejméně 1500 gruzínských občanů zadržených a v roce 2006 hromadně vyhoštěných z ruského území. Ve čtvrtek o tom rozhodl Evropský soud pro lidská práva (ESLP) ve Štrasburku. Ten už před pěti lety rozhodl, že Moskva vyhoštěním Gruzínců porušila jejich lidská práva, nyní stanovil výši pokuty.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku.

Článek

Částka deset milionů eur se musí rozdělit mezi jednotlivé oběti, konstatoval soud ve svém tiskovém prohlášení. Částku 2000 eur (přes 51 tisíc korun) by měli obdržet ti, kteří se stali obětí jen porušení článku 4 Protokolu č. 4 Evropské úmluvy o ochraně lidských práv. Tento článek se týká zákazu kolektivního vyhoštění cizinců.

Částku 10 tisíc až 15 tisíc eur (258 tisíc až 387 tisíc korun) by pak měli dostat ti, u kterých byl rovněž porušen článek 5, jenž se týká práva na svobodu a osobní bezpečnost, a článek 3, který hovoří o zákazu mučení a nelidského a ponižujícího zacházení. Úřady by měly vzít v potaz i délku věznění jednotlivých osob.

Verdikty Evropského soudu pro lidská práva jsou závazné pro členy Rady Evropy (RE), k nimž patří i Rusko.

Reklama

Výběr článků

Načítám